Jaapani valitsus võttis vastu rekordiliste kaitsekulutustega riigieelarve

Copy
Jaapani parlament.
Jaapani parlament. Foto: JIJI PRESS / AFP / Scanpix

Jaapani valitsus võttis täna vastu järgmise aasta eelarve, mille 114 triljoni jeeni (839 miljardi dollari) hulgas on rekordsumma kaitsekulutusteks.

2023. rahandusaasta eelarves on kaitseministeeriumile ette nähtud 6,8 triljonit jeeni (51 miljardit dollarit), mida on 30 protsendi võrra rohkem kui eelmise aastal.

Valitsus võttis nädala eest vastu uue julgeolekustrateegia, mis näeb ette kaitsekulutuste tõstmise 2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust 2027. rahandusaastaks.

Kavas on ka ümberkorraldused sõjaväe juhtimises ning otsustatud on soetada uusi rakette, mis suudaksid tabada vaenlase raketipolügoone.

Muudatused on kirjas kolmes kaitse- ja julgeolekudokumendis, milles nimetatakse Hiinat kõigi aegade suurimaks strateegiliseks väljakutseks Jaapani rahu ja julgeoleku tagamisele ning tõsiseks mureks nii Jaapanile kui rahvusvahelisele kogukonnale.

Uues eelarves on 221,3 miljardit jeeni USAlt Tomahawk tiibrakettide ostmiseks ja 93,9 miljardit jeeni Jaapani enda pind-laev rakettide massiliseks tootmiseks.

Mõlema eesmärk on suurendada Jaapani vasturünnakuvõimet.

«Meil on kavas soetada järgmisel rahandusaastal kõik vajalikud Tomahawk raketid,» ütles kaitseministeeriumi ametnik ajakirjanikele, kuid keeldus kinnitamast teateid, et kavas on osta kuni 500 raketti.

Kaitse-eelarves on ka 110,4 miljardit jeeni Tomahawkide kasutamise varustusele ja neid kasutavate sõjaväelaste väljaõppele.

Lisaks on ette nähtud raha kaitsesüsteemiga Aegis varustatud laevadele.

Riigieelarve peab veel kinnitama parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles