Saksa võimud on ärevil arvatava Vene spiooni pärast (1)

Copy
Saksa föderaalse luureteenistuse embleem.
Saksa föderaalse luureteenistuse embleem. Foto: FABRIZIO BENSCH/AFP/Scanpix

Berliinis tekitab «ärevust» teade arvatavalt Venemaa heaks töötanud Saksa luureametniku avastamisest, kuna kardetakse, et tal oli juurdepääs lääneliitlaste tundlikule teabele.

Föderaalprokurörid teatasid neljapäeval, et välisluureteenistuse BND töötaja Carsten L. vahistati kahtlustatuna riigireetmises.

Euroopas valitseb kõrgendatud mure Venemaa spionaažiplaanide pärast ajal, mil Moskva suhted läänega on pärast kallaletungi Ukrainale sügavas kriisis.

Asekantsler Robert Habeck nimetas juhtumi «eriti murettekitavaks», kiites samas ka vastuluureteenistusi.

«Peame oma huve kaitsma ja meie teenistused teevad seda väga hästi, nagu nägime eile,» ütles ta reedel Saksa ringhäälingutele.

Võimud on juhtumi kohta seni avaldanud vähe teavet, öeldes, et avalikustamine võib olla kasulik Venemaale.

Kuid uudisteportaali FOCUS Online andmeil oli Carsten L. BND ülisalajase tehnilise luureüksuse kõrge ametnik.

Osa tema tööst oli BND pealtkuulamiste kaudu kogu maailmast kogutud teabe analüüsimine, viidati Berliini julgeolekuallikatele.

Tal oli juurdepääs ka infole, mis on saadud teiste Lääne julgeolekuteenistuste, sealhulgas Suurbritannia ja USA pealtkuulamisoperatsioonidest, ning on kahtlusi, et ta võis neid andmeid Venemaale edastada.

Võimukoalitsiooni kuuluvate Vabade Demokraatide FDP asejuht Wolfgang Kubicki väljendas muret, et skandaal võib mõjutada BND sidemeid kolleegidega välismaal.

«Kui BND-lt info Venemaale jõuaks, muudab see koostöö meie partneritega veelgi keerulisemaks,» ütles ta ärilehele Handelsblatt.

Võimud alustasid operatsiooni pärast seda, kui BND-s endas mehe suhtes kahtlused tekkisid.

Kahtlustatav edastas teabe Venemaale väidetavalt tänavu.

Mure Venemaa spioneerimise pärast on Saksamaal teravnenud pärast Moskva sissetungi Ukrainasse.

Möödunud kuul määrati tingimisi karistus sakslasele, kes edastas teavet Vene luureteenistustele reservohvitserina Saksa armees töötades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles