Iraanis peljatakse hukkamiste arvu kasvu

Copy
Iraanlaste meeleavaldus Pariisis. 11. detsember 2022.
Iraanlaste meeleavaldus Pariisis. 11. detsember 2022. Foto: Remon Haazen/ZUMA Press Wire/Scanpiz

Iraanis on kuudepikkuste meeleavaldustega seoses hukatud juba vähemalt kaks inimest ja riigis peljatakse surmanuhtluste täideviimiste jõudsat kasvu ajal, mil läänemaailm jõule tähistab, teatas eile USA telekanal CNN.

CNN tugineb Iraani puudutavates uudistes koostöös aktivistirühmaga hangitud dokumentidele ja ütlustele, mille autentsust on kontrollitud.

Materjalidest selgub, et vahetus hukkamisohus on Iraanis vähemalt 43 inimest, kuid kokku võib see ulatuda sajani.

Dokumentides on näha, et Iraani režiim kiirustab kohtuprotsessidega ja süüdistused võivad kaasa tuua surmanuhtluse, mis võidakse määrata vaid ühe istungiga.

Allikate kohaselt on vähemalt ühe vangi kohtuprotsess läänes kavandatud jõuludeks.

«See langeb kokku sellega, et rahvusvaheline üldsus tähistab pühasid ja Iraani režiim kasutab ära asjaolu, et see pole maailma valvsa pilgu all,» rääkis allikas telekanalile CNN.

Eelmisel nädalal loetles inimõigusorganisatsioon Iran Human Rights (IHR) üles 39 inimest, keda ähvardab Iraanis hukkamine. Ka organisatsiooni hinnangul võib tegelik number olla palju suurem.

IHRi teatel on julgeolekujõud meeleavaldusi maha surudes tapnud vähemalt 469 inimest. ÜRO hinnangul on vahistatud vähemalt 14 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles