Kolm välismaist vabaühendust peatab Afganistanis tegevuse

Copy
Afganistani naised pealinnas Kabulis vaatavad telefonist usutlust kõrgharidusminister Nida Muhammad Nadeemiga.
Afganistani naised pealinnas Kabulis vaatavad telefonist usutlust kõrgharidusminister Nida Muhammad Nadeemiga. Foto: STRINGER / EPA / SCANPIX

Kolm valitsusvälist organisatsiooni (VVO), teiste seas Norra Põgenikenõukogu (NCR), teatasid pühapäeval, et peatavad Afganistanis tegutsemise seoses Talibani otsusega keelata naiste töö vabaühendustes.

«Me ei suuda jõuda tõhusalt laste, naiste ja meesteni, kes vajavad hädasti abi Afganistanis, ilma meie naissoost personalita,» teatasid NCR, Save the Children, ja CARE ühisavalduses.

«Kuni oleme teate suhtes selgust saanud, peatame oma programmid ja nõuame, et mehed ja naised saaksid võrdselt osaleda meie elupäästvas abis Afganistanile,» seisis avalduses.

Teade tuli ajal, mil ÜRO tippametnikud ja kümned Afganistanis tegutsevad rahvusvahelised VVO-d kohtusid pealinnas Kabulis, et arutada edasisi samme seoses ränga hoobiga humanitaarorganisatsioonide tööle kogu riigis.

Talibani režiimi määrus tõi endaga kaasa kiire rahvusvahelise hukkamõistu, kui valitsused ja organisatsioonid hoiatasid otsuse mõju eest humanitaarteenustele riigis, kus abivajajaid on miljonites.

Vaid vähem kui nädala eest keelustasid äärmuslikud islamistid naistel ülikoolis käimise, mis vallandas üleilmse raevutormi ja mõnes Afganistani linnas ka meeleavaldused.

Majandusministeerium ähvardas tühistada nende VVO-de tegutsemisloa, mis ei pea korraldusest kinni.

Litsentse väljastav ministeerium märkis, et neile on laekunud «tõsiseid kaebusi», mille kohaselt ei jälgi VVO-des töötavad naised islamile kohaseid riietumisnorme.

Esialgu on selgusetu, kas direktiiv mõjutab ka välismaalastest naisi, kes töötavad VVO-des.

Afganistani majanduse niigi halb olukord on Talibani võimule tulekust saadik mullu augustis ainult halvenenud. Seetõttu on ka Washington külmutanud miljarditesse dollaritesse ulatuva abiprogrammi Afganistanile.

Kümned vabaühendused töötavad Afganistani kaugetes ja sageli raskesti ligipääsetavates piirkondades, paljud nende töötajad on naised. Ühenduste kohaselt halvab keeld nende töö.

Varem on Taliban keelanud teismelistel tüdrukutel põhikoolis käimise.

Samuti on naised tõrjutud paljudest riigiametitest, nad ei tohi reisida ilma meessoost sugulase saateta ja neil tuleb end väljaspool koduseinu katta, ideaalis kõikekatva riietuseseme burkaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles