Venemaa kuulutas Bellingcati ajakirjaniku tagaotsitavaks

Copy
Hristo Grozev.
Hristo Grozev. Foto: JULIEN DE ROSA/AFP/Scanpix

Venemaa paigutas uuriva ajakirjanduse portaali Bellingcat kaastöötaja pärast tema ulatuslikku reportaaži Ukraina ründamise kohta täna tagaotsitavate nimekirja.

Bulgaaria ajakirjaniku Hristo Grozevi nimi lisati Vene siseministeeriumi veebisaidil tagaotsitavate listi. Samas ei täpsustanud ministeerium, millise paragrahvi alusel teda taga otsitakse.

Kuid riiklik uudisteagentuur RIA Novosti tsiteeris allikat, kelle sõnul olevat Grozevi vastu algatatud kriminaalasi «Vene sõjaväe kohta võltsingute levitamise» eest – seadus võeti vastu pärast seda, kui Moskva veebruaris Ukrainasse väed saatis.

Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB on süüdistanud Grozevit Ukraina luure abistamises.

Grozev on Bellingcati juhtivuurija Venemaa teemadel ja vedanud ka opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi mürgitamise uurimist. Tänavu on ta keskendunud sõjategevusele Ukrainas.

Moskva tembeldas juulis Bellingcati ebasoovitavaks organisatsiooniks, öeldes, et see kujutab riigile julgeolekuohtu.

Bellingcat oli juba mullu nimetatud Venemaal «välisagendiks».

Pärast seda, kui Moskva veebruaris väed Ukrainasse saatis, on Bellingcat keskendunud peamiselt avatud allikatele ja sotsiaalmeediale, et dokumenteerida Venemaa sõjakuritegusid.

Bellingcati asutaja Eliot Higgins õnnitles Grozevit pärast tagaotsitavate nimekirja lisamist: «Venemaa suurima ajakirjandusauhinna saamise puhul».

Grozev vastas: «Üldine märkus: Ma ei tea mille tõttu mind tagaotsitavate nimekirja lisati, mille tõttu ma ei saa ka seda kuidagi hetkel kommenteerida. Mõnes mõttes ei ole see ka oluline – nad on juba aastaid näidanud, et nad kardavad meie tööd ja ei peatu millegi ees, et sellest lahti saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles