Naiste töölevõtmise keeld sunnib abiorganisatsioone lõpetama tegevust Afganistanis

Copy
Afganistani mehed abiootel.
Afganistani mehed abiootel. Foto: AFP/SCANPIX

Vabaühendusest Christian Aid sai täna juba viies välismaine abirühmitus, mis lõpetab tegevuse Afganistanis pärast seda, kui riigis võimule naasnud Taliban keelas naistel töötamise kõigis valitsusvälistes organisatsioonides.

Ühendkuningriigi vabaühendus soovis «teate osas kiiresti selgust ja kutsus võime üles keeldu tühistama», ütles rühmituse ülemaailmsete programmide juht Ray Hasan.

«Seniks kuni saabub selgus, peatame kahjuks oma programmide töö,» lisas ta.

Teade tuli pärast vabaühenduste Save the Children, Norra Pagulasnõukogu ja CARE pühapäevast ühisavaldust.

Rahvusvaheline päästekomitee (The International Rescue Committee), mis tegeleb hädaolukordadega tervishoius, hariduses ja muudes valdkondades, andes tööd 3000 naisele kogu Afganistanis, teatas samuti, et peatab teenuste osutamise.

«Miljonid inimesed on Afganistanis näljahäda veerel,» ütles Hasan.

«Teated meeleheitest, mis sunnivad peresid toidu ostmiseks lapsi müüma, on täiesti südantlõhestavad,» ütles ta ja lisas, et naisabitöötajate keeld «üksnes kärbib meie võimet aidata aina kasvavat hulka abivajajaid».

Pariis mõistis täna Talibani tegevuse hukka, nimetades töölevõtmise keeldu talumatuks rünnakuks naiste vastu, mis lisaks ohustab abi kohaletoimetamist.

Mitmed välisabirühmad teatasid pühapäeval, et peatavad pärast Talibani korraldust oma operatsioonid konfliktidest räsitud Afganistanis.

Keeld on järjekordne hoop naiste õigustele Afganistanis pärast talibite võimulenaasmist eelmisel aastal.

Vähem kui nädal tagasi keelasid islamiradikaalid naistel hariduse omandamise ülikoolides, põhjustades pahameelt kogu maailmas ja proteste mõnes Afganistani linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles