ISW: Putini avaldused on lääne eksitamiseks (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) riikide riigipeade mitteametlikul kohtumisel 26.detsembril 2022.
Venemaa president Vladimir Putin Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) riikide riigipeade mitteametlikul kohtumisel 26.detsembril 2022. Foto: KONSTANTIN ZAVRAZHIN/Sputnik/AFP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin ei pakkunud oma 25. detsembri teleusutluses Ukrainale läbirääkimisi. Selle asemel jätkas ta väitmist, et Ukraina, mida ta nimetas vaid «teiseks pooleks», rikkus Venemaa diplomaatilised jõupingutused enne sissetungi, kirjutas USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW) oma 26. detsembri ettekandes.

«Putini 25. detsembri avaldus on osa kavakindlast teabekampaaniast, mille eesmärk on eksitada läänt, et sundida Ukrainat tegema eelnevaid järeleandmisi,» märkis mõttekoda.

Kreml ei avaldanud vastupidiselt tavapraktikale oma ametlikul veebilehel Putini usutluse täielikku stenogrammi, seda võidi teha selleks, et moonutada Putini algselt vene keeles edastatud täielikku avaldust ja rõhutada tema ebamäärast avaldust kõneluste kohta.

Samas viitab ISW, et Putin tunneb tõenäoliselt muret toetuse puudumise pärast oma Ukraina sõjale eliidi hulgas ja võib luua infotingimusi nende vara riigistamiseks.

«Putini arvustus mõningate ühiskonnaliikmete suhtes viitab sellele, et ta on keskendunud neile, kes sõda täielikult ei toeta, mitte neile, kes seda toetavad [..] Putini avaldused on samuti kooskõlas Vene riigiduumas ettevalmistatava eelnõuga, millega ilmselt tõstetakse karistuseks sõjategevuses osalemisest hoidumise eest pärast «erioperatsiooni» algust riigist lahkunud venelaste maksumäärasid,» ütles ISW.

«Tõenäoliselt kasutab Kreml maksutulu oma sõja rahastamiseks Ukrainas,» lisati ettekandes.

Ukraina luurele viidates märgiti, et Venemaa Lääne sõjaväeringkonna ülemaks määrati Vene erasõjaväeettevõttega Wagner seotud ohvitser Jevgeni Nikiforov.

«Nikiforovil on kogemus Wagneri üksuste juhtimisest Donbassis aastatel 2014-2015 [..] SBU uurimine tuvastas, et 14. juunil 2014 andis Utkinile ja tema Wagneri rühmale käsu hävitada Ukraina transpordilennuk Il-76 just Nikiforov,» kirjutas ISW.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles