Armeenia liider avaldas kahtlust Vene rahuvalvajate osas Karabahhis

Copy
Vene rahuvalvajad Latšini koridoris Mägi-Karabahhi ja Armeenia vahel 26. detsember 2022.
Vene rahuvalvajad Latšini koridoris Mägi-Karabahhi ja Armeenia vahel 26. detsember 2022. Foto: TOFIK BABAYEV/AFP/Scanpix

Armeenia peaminister avaldas teisipäeval kahtlust Vene rahuvalvajate tegevuse suhtes Mägi-Karabahhis, kui arutas president Vladimir Putiniga piirkonnale kehtestatud blokaadi.

Aserbaidžaani aktivistid on alates detsembri keskpaigast blokeerinud Latšini koridori, ainsat maismaariba, mis ühendab Karabahhi Armeeniaga. Aktivistide väitel avaldatakse meelt ebaseadusliku kaevandamise vastu.

Blokaadi tõttu on piirkonna 120 000 elanikul puudu toidust, ravimitest ja kütusest.

Bakuu väitel on protestid puhkenud spontaanselt, kuid Jerevan süüdistab Aserbaidžaani nende orkestreerimises, et sundida armeenlasi vaidlusalust ala loovutama.

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ütles Peterburis regionaalse tippkohtumise ajal Putiniga kohtudes, et tahab arutada «kriisi» ja viise selle lahendamiseks.

«See on Mägi-Karabahhi paigutatud Vene rahuvalvajate vastutusala,» ütles Pašinjan.

Kuid vastupidiselt leppele, «ei ole Latšini koridor Vene rahuvalvajate kontrolli all».

Armeenia ja Aserbaidžaan pidasid 2020. aastal Mägi-Karabahhis maha kuus nädalat kestnud sõja, mis nõudis üle 6500 inimelu ja lõppes Venemaa vahendatud rahuga. Selle raames loobus Armeenia aladest, mis olid Jerevani kontrolli all olnud aastakümneid.

Leppe alusel paigutati Karabahhi Vene rahuvalvajad, kuid alates blokaadi kehtestamisest on Armeenia süüdistanud neid suutmatuses oma ülesandega toime tulla.

Putin ütles ajakirjanikele, et pingete lahendamine Lõuna-Kaukaasias on «peamine küsimus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles