ÜRO nõudis Talibanilt naistele kehtestatud piirangute tühistamist (1)

Copy
Talibani võitleja ning jalakäija Kabulis 26. detsember 2022.
Talibani võitleja ning jalakäija Kabulis 26. detsember 2022. Foto: Ebrahim Noroozi/AP Photo/Scanpix

Taliban peab viivitamata loobuma Afganistani naistele ja tüdrukutele kehtestatud piirangutest, ütles ÜRO inimõigusjuht teisipäeval, mõistes hukka nende meetmete kohutavad tagajärjed.

«Ükski riik ei saa sotsiaalselt ja majanduslikult areneda – ja tõepoolest, ellu jääda – kui pool selle rahvastikust on tõrjutud,» ütles ÜRO inimõiguste ülemvolinik Volker Türk.

«Need seletamatud piirangud, mis naistele ja tüdrukutele on kehtestatud, ei suurenda ainult kõigi afgaanide kannatusi, vaid kujutavad ka, ma kardan, ohtu väljaspool Afganistani piire.»

Ta lisas, et piirangumeetmed ähvardavad Afganistani ühiskonna destabiliseerida.

«Kutsun de facto võime üles tagama lugupidamine ja kaitse naiste ja tüdrukute õigustele; õigusele olla nähtud ja kuuldud, õigusele võtta osa ja panustada ühiskondliku, poliitilise ja majandusliku elu igasse aspekti,» ütles Türk.

Afganistanis valitsev Taliban keelas laupäeval naistel töötamise valitsusevälistes vabaühendustes. Varem oli käremeelne islamirežiim keelanud naistel ülikoolis ja tüdrukutel põhikoolis käimise.

«De facto võimude kõige viimatisel määrusel saavad olema kohutavad tagajärjed naistele ja kogu Afganistani rahvale,» märkis Türk.

«Keelata naistel vabaühendustes töötamine võtab neilt ja nende peredelt sissetuleku ja õiguse anda positiivne panus riigi arengusse ja kaaskodanike heaolusse.»

«See keeld pärsib märkimisväärselt, kui mitte ei hävita täielikult, vabaühenduste võimet pakkuda elutähtsaid teenuseid,» ütles Türk, osutades, et otsus on seda häirivam, et Afganistanis on talv, mil humanitaarvajadused on suurimad.

Mitu rahvusvahelist abiühendust teatasid pühapäeval, et peatavad keelu tõttu Afganistanis tegevuse.

Taliban on keelanud naistel ka riigiametites töötamise, samuti on keelatud neil reisimine ilma meessugulasest saatjata, parkides käimine ja väljas nägu katmata liikumine.

Rahvusvaheline kogukond on seadnud naiste õigustest lugupidamise üheks peamiseks tingimuseks läbirääkimistel Talibaniga selle võimu tunnustamise ja humanitaarabi taastamise üle.

«Naistelt ja tüdrukutelt ei saa nende sünnipäraseid õigusi ära võtta,» lausus Türk.

«De facto võimude katsed neid (naisi) vaikimisele ja nähtamatusele sundida ei lähe läbi.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles