VIDEOINTERVJUU ⟩ Iiri eurosaadiku sõnul on nad küll NATOst väljas, aga mitte poliitiliselt neutraalsed

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy

Iirimaa, kes ühena vähestest ELi maadest ei kuulu NATOsse, on neutraalne sõjaliselt, aga mitte poliitiliselt, kinnitab nende Fine Gaeli eurosaadik Deirdre Clune.

«Me osaleme rahu- ja julgeolekumissioonides. Me oleme NATOga koostööd teinud, aga me ei taha ühelgi hetkel NATOga liituda. Selle osas pole Iirimaal kunagi olnud arutelu,» rääkis Clune videointervjuus Postimehele.

«Iirimaa tahab olla rahu valvaja ja julgeoleku tagaja rollis. NATO liige olemine ei sobiks sellega,» leidis ta.

Samas märkis Clune, et sõjaliselt neutraalne olemine ei tähenda, et Iirimaa oleks seda ka poliitiliselt.

«Nagu iga teine ELi riik, nagu kogu läänemaailm, on [Iirimaa] mures Venemaa ja tema edasitungimise pärast Ukrainas. Me oleme väga teadlikud oma ranniku ja merealuste kaablite julgeolekust. Me nägime, mis juhtus Nord Streami torujuhtmega,» lausus ta.

«Meie ranniku ümber jookseb neid [torujuhtmeid] ka palju. Neid tuleb kaitsta. Me suurendasime kulutusi oma kaitsejõududele. Selleks, et neid paremini varustada meie rannikujoone kaitseks ja kaitsta meid ka hübriidjulgeolekus,» rääkis ta.

Samuti rõhutas Clune, et ELi ühises kaitse- ja julgeolekupoliitikas iirlased osalevad ning teevad ÜRO missioone.

Just viimaste tõttu on Iirimaa tänase seisuga üks viimatisi välismaal sõduri kaotanud Euroopa riike – 19. detsembril langes UNIFILi missioonil teeninud 23-aastane reamees Sean Rooney, kes oli tule alla sattunud konvois.

See intervjuu on osa koostöös Euroopa Parlamendiga valmivast videointervjuude, debattide ja taskuhäälingute sarjast «Maailm taskus: Euroopa eri», mis püüab avada ELi ja selle liikmesriikide välispoliitilisi arusaamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles