USA-l on Ukraina energiataristu toetamisega probleeme

BNS
Copy
Elektrikatkestus Kiievis.
Elektrikatkestus Kiievis. Foto: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/ZUMA Press Wire/Scanpix

USA jätkab koostööd partneritega, et parandada, asendada ja kaitsta Ukraina energiataristut, vahendas portaal Unian välisministeeriumi kõneisiku Ned Price'i sõnu. Samas ütles teine Ühendriikide ametiisik CNN-ile, et selles küsimuses on ilmnenud mitmeid probleeme.

USA välisminister Antony Blinken lubas teisipäeval taas «teha väsimatult koostööd G7 ja teiste partneritega, et parandada, asendada ja kaitsta Ukraina energiataristut», kuna riigil on Venemaa rünnaku tõttu ees karm talv.

Ühendriigid ja selle partnerid teevad praegu koostööd erasektoriga, et püüda seadmete nappust korvata, kuid tarneahela probleemide tõttu ei täiendavaid tarneid palju.

Lisaks ei ühildu mõned USA-s kasutatavad «kallimad» elemendid Ukraina süsteemiga.

USA loodab, et õhutõrjevahendite pakkumine aitab tõrjuda Venemaa rünnakute hoogu Ukraina kriitilisele taristule, et uus varustus ei häviks.

Lühiperspektiivis püüab USA leida ukrainlaste poolt eelistatud seadmeid, näiteks suuri gaasigeneraatoreid. Neid ei kasutata üksikute kodude toiteks, vaid kriitiliste kommunaalteenuste toetamiseks, ütles Ühendriikide ametnik.

Ametnik selgitas, et isegi kui elektrivõrk on remonditud, ei saa seda kohe täisvõimsusel sisse lülitada, vastasel juhul on olemas plahvatusoht.

Venemaa on alates oktoobri algusest andnud üheksa massiivset raketilööki Ukraina energiataristule. Lisaks korraldavad okupandid sellele droonirünnakuid.

Energiaminister Herman Haluštšenko sõnul võivad venelased üritada uusaastapühade ajal taas Ukraina energiasüsteemi pommitada. Kui aga uusi rünnakuid ei tule, on ukrainlaste käsutuses mitu päeva katkematut elektrivarustust.

Presidendikantselei ülema nõunik Oleksi Arestovitš ütles varem, et okupandid plaanisid 26. detsembril korraldada ulatusliku raketirünnaku Ukrainale, kuid ei teinud seda Engelsi lennuväljal toimunud plahvatuste tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles