Venemaa kinnitas oma toetust Serbiale seoses Kosovoga (11)

Copy
Serblaste veokist teetõke Kosovos Mitrovicas.
Serblaste veokist teetõke Kosovos Mitrovicas. Foto: Armend Nimani / AFP / Scanpix

Kreml teatas täna, et Venemaa toetab oma liitlast Serbiat, kelle pinevad suhted naaberriigi Kosovoga on viinud tulistamise ja blokaadideni.

«Venemaa jälgib väga tähelepanelikult, mis juhtub ja kuidas Serbia õigusi tagatakse,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Me toetame Belgradi.»

Peskov lisas aga, et Serbia on suveräänne riik, ja väitis, et vale on otsida sealt mingeid destruktiivseid Venemaa mõjusid.

«Serbia kaitseb läheduses rasketes oludes elavate serblaste õigusi. Loomulikult reageerivad nad karmilt, kui neid õigusi rikutakse,» ütles ta.

Kosovo kuulutas end 2008. aastal Serbiast iseseisvaks, kuid Belgrad on keeldunud teda tunnustamast ja julgustanud Kosovos elavat 120 000 serblast Priština võimu trotsima. Eriti sõjakad on serblased põhjas, kus nad moodustavad enamuse.

President Aleksandar Vučić andis esmaspäeval käsu panna Serbia väed kõrgendatud valmisolekusse. Pühapäeval saatis ta Kosovo piirile peastaabi ülema kindral Milan Mojsiloviči.

Serbia armee on pandud viimastel aastatel korduvalt kõrgendatud valmisolekusse seoses Kosovoga seotud pingetega. Viimati novembris, kui Serbia armee väitis, et Kosovost sisenes mitu drooni Serbia õhuruumi.

10. detsembril püstitasid serblased Kosovo põhjaosas barrikaadid, et protesteerida endise politseiniku vahistamise vastu, keda kahtlustatakse osalemises etniliste albaanlastest politseinike vastu suunatud rünnakutes. Samal ajal leidis aset tulistamisi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles