Türgi kohus jättis Erdoğani peamise kriitiku eluaegse vanglakaristuse jõusse

Copy
Meeleavaldajad protestivad Istanbuli kohtuhoone ees Osman Kavala kohtuprotsessi ajal.
Meeleavaldajad protestivad Istanbuli kohtuhoone ees Osman Kavala kohtuprotsessi ajal. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Türgi apellatsioonikohus jättis täna jõusse president Recep Tayyip Erdoğani peamise kriitiku eluaegse vanglakaristuse, mis on põhjustanud lisapingeid Ankara suhetes Läänega.

Pariisis sündinud aktivist ja filantroop Osman Kavala mõisteti aprillis eluks ajaks vangi vabanemise võimaluseta. Teda süüdistati katses kukutada valitsus läbi 2013. aasta tänavarahutuste rahastamise.

Veel seitse isikut mõisteti 18 aastaks vangi valitsuse kukutamise katsele kaasa aitamise eest niinimetatud Gezi pargi meeleavalduste ajal.

Riiklik uudisteagentuur Anadolu vahendas, et apellatsioonikohtu hinnangul oli aprillikuine kohtuotsus seadusega kooskõlas.

Aktivist võib vaidlustada otsuse Türgi ülemkohtus.

Kavala kaasus on põhjustanud pingeid NATO liikmest Türgi suhetes lääneliitlastega alates tema ootamatust vahistamisest 2017. aasta oktoobris.

Kavala oli toona tuntud malbeloomulise ärimehena, kes kulutas oma vara kultuuri toetamisele ja projektidele, mis olid suunatud Türgi ja Armeenia suhete parandamisele.

Erdoğan kujutas teda aga kui Ungari-USA miljardäri George Sorose vasakpoolset agenti, kes püüdis välisrahastuse toel riigikorda kukutada.

Aktivisti süüdistati esmalt 2013. aasta protestide rahastamises. Osa analüütikuid peavad toonaseid meeleavaldusi Erdoğani autoritaarse pöörde lätteks.

Kohus mõistis ta 2020. aasta veebruaris õigeks, kuid politsei vahistas ta uuesti veel enne, kui ta jõudis koju abikaasa juurde naasta.

Talle esitati süüdistus seotuses 2016. aasta riigipöördekatsega, kus hukkus üle 250 inimese.

Kavala läks lõpuks kohtu alla mõlema süüdistuspunktiga ja mõisteti vangi samade rikkumiste eest, milles ta 2020. aastal õigeks mõisteti.

Ühendriigid teatasid, et on otsusest äärmiselt häiritud. Saksamaa nõudis tema viivitamatut vabastamist.

Türgi on seni eiranud Euroopa Inimõiguskohtu (ECHR) otsust, milles samuti tema vabastamist nõuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles