AASIA VAADE Modi hoiab hindu maru­rahvusluse õhutamisega Indiat kindlas haardes

Copy
India peaministri Narendra Modi piltidega ehitud Bharatiya Janata Partei (BJP) poolehoidjad kuulasid eelmisel nädalal Kolkatas raadiost valitsusjuhi sõnavõttu.
India peaministri Narendra Modi piltidega ehitud Bharatiya Janata Partei (BJP) poolehoidjad kuulasid eelmisel nädalal Kolkatas raadiost valitsusjuhi sõnavõttu. Foto: Saikat Paul/Eyepix/ZUMA Press Wire/Scanpix

Usuvähemused, eriti moslemid, kogevad Indias üha suuremat kiusu, kuid valitsuse hindusid soosivast poliitikast võitnud pigistavad selle ees silma kinni, kiites peaminister Narendra Modit hoopis riigi majanduse õitsele löömise eest.

«Radikaalne hinduism on püüdnud aastaid selle mälestusmärgi ajalugu muuta. Nad ei saa lubada, et riigi kõige suurema sümbolväärtusega monument Tāj Mahal on suurmogulite päritolu,» jutustab ajaloolane ja ülikooliprofessor Rajeev, viidates ilmakuulsa ehitise moslemitaustale.

«Kohtud tõrjuvad nende väiteid, kuid nad jätkavad üritamist ja pidevalt on uued vastuolud. Nad väidavad, et hauakamber ehitati jumal Šivale pühendatud hindu templi varemetele ning seega peab see olema hindu pühakoda. Praegu elame Indias sellisel ajal. Kuid ajalugu ei saa muuta, või saab?» pärib mees, silmitsedes Agra kindluses seistes pettunud ilmel pisut eemal asuvat marmorist mausoleumi.

Selle ajaloolise vaidluse viimane peatükk kirjutati mais, kui peaminister Narendra Modi hindunatsionalistlik Bharatiya Janata Partei (BJP) palus Allahābādi kohtul avada Tāj Mahali 22 lukustatud ust, et tuua päevavalgele ehitise n-ö tõeline ajalugu. Hindu teooria kohaselt on monumendi alla peidetud tõendid selle kohta, et tegemist on hindu templiga.

Tagasi üles