Serblased hakkasid Kosovos barrikaade maha võtma (2)

Copy
Serbia president Aleksandar Vučić.
Serbia president Aleksandar Vučić. Foto: Andrej Cukic/Epa/Scanpix

Kosovo serblased, kes on pea kolm nädalat teid blokeerinud, eemaldasid täna Kosovo ja Serbia peamise piiripunkti juurde püstitatud teetõkke, vahendas riigitelevisioon.

Serbia poolele moodustus tõkke eemaldamise järele autode ja veokide järjekord, edastas televisioon, samas kui Kosovo politsei kinnitas, et piiripunkt on ametlikult taasavatud.

Serbia president Aleksandar Vučić teatas barrikaadide eemaldamisest pärast Washingtoni ja Brüsseli üleskutseid Kosovo põhjaosas lahvatanud pingeid deeskaleerida.

«Barrikaadid eemaldatakse, kuid usaldamatus jääb,» ütles Vučić kolmapäeva õhtul kohtumisel Kosovo serblaste esindajatega piiri lähedal.

Kosovo kuulutas end Serbiast iseseisvaks 2008. aastal, kuid Belgrad pole seda kunagi tunnustanud ja julgustab Kosovos elavat umbes 120 000 serblast Priština võimule vastu hakkama. Seda eriti Kosovo põhjaosas, kus serblased moodustavad enamiku rahvastikust.

Nüüdsed pinged lahvatasid 10. detsembril, kui serblased püstitasid Kosovo põhjaosas barrikaadid, et avaldada meelt albaanlastest politseinike ründamises kahtlustatava erupolitseiniku vahistamise vastu.

Teetõketega peatati liiklus kahes piiripunktis. Samuti rünnati tulirelvadega Kosovo korrakaitsjaid ja rahvusvahelisi rahuvalvajaid, samas kui Serbia relvajõud viidi sel nädalal kõrgeimasse valmisolekusse.

Euroopa Liit ja Ühendriigid avaldasid olukorra pärast muret, nõudes pingete kohest deeskaleerimist.

Neljapäeva hommikul oli olukord Põhja-Kosovos rahulik, kuid näha oli NATO rahulvalvajate ja EL-i õiguskaitsemissiooni EULEX patrulle, ütles AFP korrespondent.

Kaks veokit, mida kasutati teetõkkena Mitrovica linnas asuval sillal, põlesid ööl vastu neljapäeva maha. Tulekahju põhjus pole selge.

Priština kohus otsustas kolmapäeval, et erupolitseinik, kelle vahistamist nimetati barrikaadide püstitamise peamiseks põhjuseks, lastakse vangist koduaresti.

Olukord Põhja-Kosovos on pinev olnud alates novembrist, kui serblastest ametnikud grupiviisiliselt riigiametitest tagasi astusid.

Toona oli protesti põhjuseks vastuoluline otsus keelata kohalikel serblastel Serbia numbrimärkide kasutamine. Lõpuks meetmest loobuti.

Massiline ametist lahkumine tekitas Kosovo põhjaosas julgeolekuvaakumi, mida Priština püüdis täita etnilistest albaanlastest politseinike viimisega piirkonda.

Kosovo 1,8 miljonist elanikust suurema osa moodustavad albaanlased.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles