ELi terviseamet: Hiinast reisijate Covid-testimine ei ole õigustatud (1)

Copy
Itaalia kehtestas Hiinast tulnud lennureisijatele kohustusliku COVID-19 kontrolli. Foto on tehtud Malpensa lennujaamas Milanos 29. detsembril.
Itaalia kehtestas Hiinast tulnud lennureisijatele kohustusliku COVID-19 kontrolli. Foto on tehtud Malpensa lennujaamas Milanos 29. detsembril. Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu terviseagentuur teatas neljapäeval, et ei pea õigustatuks kehtestada kohustuslikku Covid-kontrolli Hiinast tulevatele lennureisijatele, seda vaatamata sealsele hüppelisele viirusesse nakatumiste tõusule.

Vaatamata Hiinast tulevatele reisijatele kohustuslike Covid-testide kasutuselevõtmisele USAs ja Itaalias, ei ole sellised meetmed ELis tervikuna vajalikud, ütles Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) avalduses.

Hiinas on ülirangete koroonapiirangute tühistamise järel haiglad täitunud patsientidega. Sel nädalal teatasid ametivõimud, et lõpetavad kohustusliku karantiini välisriigist naasmisel, mispeale hakkasid hiinlased reisiplaane tegema.

ECDC sõnul ei usu nad, et nakkusjuhtude sagenemine Hiinas mõjutab epidemioloogilist olukorda Euroopa Liidus, sest ELi ja EEA elanikkonna immuunsus on märksa suurem kui Hiinas. Sestap ei pea agentuur skriinimist ja reisimeetmeid Hiinast saabuvatele reisijatele õigustatuks.

Potentsiaalsete sissetoodavate nakkusjuhtude arv on üsna väike võrreldes ELis juba ringlevatega, millega tervishoiusüsteemid tulevad toime, lisas ECDC.

Euroopa Komisjon kutsus neljapäeval kokku tervisejulgeoleku komitee nõupidamise võimalike meetmete arutamiseks, arvestades Hiina olukorda, ning lubas jätkata diskussiooni liikmesriikidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles