VAHUR LAIAPEA Näotu sõda inimeste nägudel

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Nataša, kadunud Juri ema.
Nataša, kadunud Juri ema. Foto: Vahur Laiapea

Püha Graali legend räägib halvatud jalgadega kuningast. Parzifal ei küsinud ühtegi küsimust tema eest läbi kõndiva rongkäigu kohta. Anumat kandva naise kohta rongkäigu ees. Ta nägi, aga ei küsinud. Ja sellepärast, et ta ei küsinud, ei saanud naised sünnitada, puud vilja kanda, lehmad ei andnud piima ning kuningas jäi halvatuks. Sest teda oli õpetatud viisakalt vaikima.

Vene kirjaniku Artur Solomonovi teatel on üks Peterburi preester arreteeritud väite eest, et Ukrainas surma saavad Vene sõdurid ei pääse automaatselt paradiisi. Paragrahv, mille alusel talle süüdistus esitati, käsitleb valeuudiste levitamist armee kohta.

Vaikimisel võib olla erinevaid põhjuseid. Mugavus. Hirm. Pahatahtlikkus. Ehk ei puuduta see mind. Ehk läheb mööda. Ehk tegeleb sellega keegi teine.

Puudutab varem või hiljem. Ei lähe mööda, kui me ei sekku. Elame Ukrainat ründava Venemaa naabruses. Me võime olla järgmised. Või ülejärgmised. Vahet ei ole. Meie naabriks on rahvas, kes on kaotanud moraalse kompassi. Rahvas, keda tema valitud valitsejad on põhjalikult koolitanud meid vihkama, valmistanud meid hävitama. Kelle hulgas on vaieldamatult inimesi, kes seda ei soovi. Aga enamik neist vaikib. Äkki läheb mööda? Ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles