Kiiev: Ukraina väed võivad riigi kaitsmiseks sattuda Venemaa alale (4)

Copy
Ukraina tank. Foto on illustratiivne.
Ukraina tank. Foto on illustratiivne. Foto: SAMEER AL-DOUMY / AFP / SCANPIX

Ukraina väed võivad sattuda Venemaa territooriumile, kui see on vajalik riigi kaitsmiseks, ütles eile Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksi Danõlov.

«Kui meie riigi kaitsmiseks on vaja olla seal, kus me peame seda vajalikuks, siis me seal ka oleme. Ja me ei hakka kellegi käest küsima. Ja kõik need jutud, et pole vaja kedagi ärritada, see on jama,» ütles ta intervjuus Kyiv Postile, vastates küsimusele, kas Ukraina üksused võivad riigi kaitsmiseks sattuda Venemaa territooriumile.

Ta rõhutas ka seda, et Ukraina reageerib juhul, kui Valgevene suunalt algab sõjategevus.

«Valgevene on Venemaa Föderatsiooni poolt okupeeritud. Vene sõjaväelased käituvad seal nagu oma kodus. Kui langetatakse otsus, hoidku jumal, et valgevenelased alustavad sõjategevust, siis me reageerime,» lausus Danõlov ja lisas, et siiani ei ole tuvastatud ühtegi juhtumit valgevenelaste osalemisest sõjas Ukraina vastu.

Danõlovi sõnul võib aga Venemaa jätkata Valgevene režiimi juhile Aleksandr Lukašenkale surve avaldamist eesmärgiga tõmmata Valgevene sõtta Ukraina vastu.

«Tegevused näitavad, et praegu ei ole lõplikku kokkulepet. Kuid see ei tähenda, et Putin ei püüaks edaspidi Lukašenkale survet avaldada,» ütles ta viitega Vene presidendile Vladimir Putinile.

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretäri sõnul ei oleks see Vene presidendi esimene katse tõmmata Lukašenkat sellesse «verisesse hakklihamasinasse», mida Venemaa alustas 24. veebruaril.

«Veel kord rõhutan, et Lukašenka mõistab, et kui ta seda teeb, siis tuleb tal lähiajal elule punkt panna. Mitte keegi maailmas, Ukrainas, Valgevenes ei andesta talle seda,» võttis Danõlov jutu kokku.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles