USA plaanib Hiina reisilennukite reovett analüüsida

Copy
Hispaania lennujaam alustas Hiinast reisijate koroonatestimist.
Hispaania lennujaam alustas Hiinast reisijate koroonatestimist. Foto: Maurizio Maule / Scanpix

Nakkushaiguste eksperdid usuvad, et uutest reisipiirangutest tõhusam oleks rahvusvaheliste lendude täpsem analüüs ja jälgimine. 

«Reovee testimine oleks parem lahendus viiruse jälgimiseks ja selle USAsse sisenemise aeglustamiseks, kui sel nädalal väljakuulutatud uued reisipiirangud,» selgitas USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskuse (CDC) pressiesindaja Kristen Nordlund. 

Hiinas sureb koroonaviirusesse tõenäoliselt iga päev ligi 9000 inimest, vahendas Briti andmefirmat Airfinity ajaleht The Guardian. Eelmise nädala hinnanguga võrreldes on see arv kahekordistunud, seisab teates. 

USA ja mitu teist riiki kohustavad Hiinast reisijatele koroonatesti tegemise.

Hiina Rahvavabariigis kaotas novembris oma «nullkoroonapoliitika», millega hoiti olulisi linnu, tootmispiirkondi ja teinekord ka sadamaid täielikus isolatsioonis. Lõpetati ka elanikkonna korrapärane PCR-testimine ja asümptomaatiliste juhtumite andmete avaldamise. 

«1. detsembrist on Hiinas koroonaviiruse tagajärjel surnud kokku tõenäoliselt 100 000 inimest ja nakatunud on kokku 18,6 miljonit inimest,» avaldas Airfinity eile, kasutades modelleerimist, mis põhineb Hiina provintside andmetel enne hiljutiste muudatuste rakendamist. 

«Hiina Covid-nakkused saavutavad oma esimese tipptaseme 13. jaanuaril 3,7 miljoni juhtumiga päevas,» seisab raportis. 

Need arvud on vastuolus Hiina tervishoiuasutuste teatatud mitmete tuhandete juhtumitega päevas.

Euroopa Liidu tervishoiuamet teatas eile, et Hiinast pärit reisijate kohustuslik testimine on põhjendamatu, viidates ELi elanikkonna niinimetatud kollektiivsele immuunsusele.

«Kuna Hiinalt puudub põhjalik teave, on arusaadav, et riigid tegutsevad viisil, mis nende arvates võib nende elanikkonda kaitsta,» kirjutas Maailma Tervisorganisatsiooni (WHO) juht Tedros Adhanom Ghebrejesus Twitteris. 

Airfinity eeldab, et 23. jaanuaril saavutab surmajuhtumite arv Hiinas haripunkti, lähenedes 25 000 surmajuhtumile päevas. Alates 7. detsembrist, mil Hiina tegi järsu poliitilise kannapöörde, on ametivõimud ametlikult teatanud vaid kümnest surmajuhtumist.

«Need (reisipiirangud – toim) tunduvad olevat poliitilisest seisukohast olulised. Ma arvan, et iga valitsus tunneb, et neid süüdistatakse selles, et nad ei tee piisavalt oma kodanike kaitsmiseks, kui nad piiranguid ei kehtesta,» ütles USAs asuva Minnesota ülikooli nakkushaiguste ekspert Michael Osterholm. 

«Parem lahendus oleks lennufirmade heitvee testimine, mis annaks Hiina andmete läbipaistmatust arvestades selgema pildi viiruse mutatsioonist,» selgitas Scrippsi uurimiskeskuse juht Eric Topol.

Hiina sõnul on kriitika riigi koroonastatistika kohta alusetu ning nende eeldustel on uued haiguse mutatsioonid nakkavamad, kuid vähem tõsised, vahendas The Guardian. 

Kahtlused Hiina ametlike andmete suhtes on siiski ajendanud Itaaliat, Jaapanit, Hispaaniat ja Ameerika Ühendriike uusi testimiseeskirju kehtestama.

Prantsuse teadlased teatasid eelmisel suvel, et lennukite reoveetestid näitasid, et negatiivsete Covid-testitulemuste nõudmine enne rahvusvahelisi lende ei kaitse riike uute variantide leviku eest. Teadlased leidsid omikronvarianti kahest Etioopiast Prantsusmaale 2021. aasta detsembris lennanud kommertslennuki reoveest, kuigi reisijatelt nõuti koroonatesti tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles