USA ja EL mõistsid hukka Myanmari hunta kohtuotsuse Suu Kyi üle

Copy
Myanmari kukutatud tsiviiljuht Aung San Suu Kyi. Foto on tehtud 2017. aasta 19. septembril, mil Suu Kyi pidas kõne seoses rohingjade olukorraga.
Myanmari kukutatud tsiviiljuht Aung San Suu Kyi. Foto on tehtud 2017. aasta 19. septembril, mil Suu Kyi pidas kõne seoses rohingjade olukorraga. Foto: SOE ZEYA TUN / REUTERS / Scanpix

USA mõistis reedel hukka Myanmari sõjaväelise hunta otsuse määrata kukutatud liidrile Aung San Suu Kyile kokku 33-aastane vanglakaristus ning nõudis tema kohest vabastamist.

«Birma sõjaväelise režiimi viimane kohtuotsus riiginõunik Aung San Suu Kyi üle on õigluse ja õigusriigi solvamine,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja, kasutades Myanmari endist nimekuju ja kauase poliitiku tiitlit, mida viimane kandis enne ametist kukutamist 2021. aasta veebruaris.

Samasuguse jõulise avalduse tegi Euroopa Liit, nimetades kohtuprotsesse «puhtalt poliitiliselt motiveerituiks».

«Need kohtuprotsessid viidi läbi ilma mingi austuseta õiglase kohtupidamise või vajalike õigluslike garantiide vastu ning on ilmne katse jätta poliitilisest elust kõrvale demokraatlikult valitud liidreid,» ütles EL-i kõneisik.

Samuti mõistis ta hukka ekspresident Win Myinti süüdimõistmise. Koos Suu Kyiga süüpingis olnud Myintile määras kohus kokku 12 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Pärast reedel Myanmari huntakohtus riigi endisele tsiviiljuhile osaks saanud süüdimõistmist korruptsioonis seisab 77-aastane Nobeli rahupreemia laureaat nüüd silmitsi kokku 33 aastat kestva vanglakaristusega.

Huntakohus mõistis võimult kukutatud Suu Kyi reedel veel kord korruptsioonis süüdi ning seitsmeks aastaks vangi, millega on 18 kuud kestnud kohtupidamine tema üle lõpule viidud.

Suu Kyi mõisteti seitsmeks aastaks vangi viies korruptsioonijuhtumis. Süüdistused olid seotud helikopteri liisimise ja hooldamisega, millega tekitati riigile kahju, ütles anonüümseks jääda soovinud allikas, lisades, et rohkem süüdistusi Suu Kyi vastu ei esitata.

Suu Kyi on olnud sõjaväehunta vang alates 2021. aasta veebruaris toime pandud riigipöördest ja talle on osaks saanud mitu süüdimõistvat kohtuotsust alates korruptsioonist ning lõpetades koroonapiirangute rikkumisega.

Suu Kyi oli kohtuistungil hea tervise juures, lisas allikas.

Ajakirjanikel ei lubatud Suu Kyi kohtuprotsessi juures olla ning tema advokaatidel keelati ajakirjanikega rääkida.

Myanmar on olnud riigipöörde järel rahutu ning kohalike vaatlejate hinnangul on sõjavägi vastuhakke maha surudes tapnud enam kui 2600 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles