Venezuela opositsioon saatis laiali Guaidó ajutise valitsuse

Copy
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó osalemas 27. oktoobril meeleavaldusel nõudmaks presidendivalimiste kuupäeva määramist.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó osalemas 27. oktoobril meeleavaldusel nõudmaks presidendivalimiste kuupäeva määramist. Foto: Federico Parra / AFP / Scanpix

Venezuela opositsioon hääletas eile Juan Guaidó juhitud ajutise valitsuse laialisaatmise poolt.

Guaidó oli kunagi vasakpoolse riigijuhi Nicolás Maduro tagandamisliikumise populaarne ja rahvusvaheliselt tunnustatud juhtfiguur. Neli aastat tagasi tunnustas Guaidód vastuoluliste valimiste järel Venezuela legitiimse liidrina üle 50 riigi.

Hääletus toimus opositsiooni kontrollitud Rahvusassamblees – 2015. aastal valitud organis, mis on nüüd suures osas sümboolne. Ehkki opositsioonil on endiselt kontroll osade Venezuela varade üle välismaal, siis on Guaidó suutmatus leida viisi Maduro kukutamiseks võtnud temalt avalikkuse toetuse.

Ajutise valitsuse laialisaatmise poolt oli 72, vastu 29 ja erapooletuid kaheksa.

Nõrgenenud on ka rahvusvaheline toetus Guaidó juhitud ajutisele valitsusele.

Venezuela opositsiooni peamine liitlane USA on püüdnud suhteid Maduroga siluda, et lahendada naftakriisi, mille põhjustasid Venemaale Ukrainasse sissetungi eest kehtestatud sanktsioonid.

Maduro nõudis novembris riigi naftatööstusele USA poolt kehtestatud sanktsioonide täielikku tühistamist.

Maduro ütles, et Washingtoni sammud anda litsentse, mis võimaldavad mõnede naftaoperatsioonidega taasalustada, on sammud «õiges suunas, kuigi need ei ole piisavad».

«Venezuela nõudeks on naftatööstuse vastu suunatud sanktsioonide täielik tühistamine,» toonitas riigipea.

Ühendriigid lõdvendasid sügisel Venezuelale kehtestatud sanktsioone naftasektoris, kui president Maduro valitsus ja opositsioon teatasid humanitaarleppest hariduse, tervishoiu ja muude sotsiaalküsimuste vallas.

USA rahandusministeeriumi teatel lubati naftahiiul Chevron taasalustada Venezuelas piiratud mahus naftapuurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles