Iisraeli uus valitsus lubas arendada turismi okupeeritud Läänekaldal (2)

Copy
Ramat Shlomo asundus annekteeritud Ida-Jeruusalemmas. Foto on illustratiivne.
Ramat Shlomo asundus annekteeritud Ida-Jeruusalemmas. Foto on illustratiivne. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Iisraeli uue parempoolse valitsuse turismiminister lubas täna investeerida turismi arendamisse okupeeritud Läänekaldal ja nimetas piirkonda «meie kohalikuks Toscanaks».

Minister Haim Katz võttis sõna päev pärast peaminister Benjamin Netanyahu uue vaiitsuse ametisse asumist. Valitsuskoalitsioon, kuhu kuuluvad teiste seas paremäärmuslaste liidrid, on seadnud asunduste ehitamise Läänekaldale üheks oma peamiseks prioriteediks.

Iisrael okupeeris Läänekalda 1967. aasta sõjas ja on ehitanud sinna kümneid asundusi, kus elab nüüdseks umbes 500 000 iisraellast.

Palestiinlased peavad piirkonda osaks oma tulevasest riigist ja asundusi ebaseaduslikuks, nagu teeb seda ka suurem osa rahvusvahelisest üldsusest.

Katz ütles täna, et hakkab suunama ressursse turismi arendamisse Läänekaldal. «Investeerime piirkondadesse, mis ei ole seni ehk piisavat tuge saanud,» lausus ta. «Näiteks meie kohalik Toscana Juudamaal ja Samaarias.»

Läänekalda asundustes on arenenud välja väike turismisektor, mida Iisrael peab osaks juudiriigi laiemast turismisektorist, kuid inimõiguslased vahendiks kontrolli suurendamisel okupeeritud alal.

Majutusplatvorm Airbnb teatas 2018. aastal, et lõpetab teenuste osutamise Iisraeli asundustes, kuid Iisraeli survel seda siiski ei tehtud. Booking.com teatas mullu, et lisab pakkumistele Läänekaldal hoiatuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles