Brasiilia presidendiks vannutatud Lula alustas kolmandat ametiaega

Copy
Brasiilia president Luiz Inacio Lula da Silva oma ametisse nimetamise tseremoonial Planalto palees Brasilias.
Brasiilia president Luiz Inacio Lula da Silva oma ametisse nimetamise tseremoonial Planalto palees Brasilias. Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/Scanpix

Brasiilias vannutati pühapäeval presidendiks ja alustas oma kolmandat ametiaega vasakpoolne veteranpoliitik Luiz Inácio Lula da Silva, kes tegi märkimisväärse naasmise poliitikasse, kui alistas oktoobrivalimistel paremäärmusliku Jair Bolsonaro.

Brasiiliat varem kahel järjestikusel ametiajal vahemikus 2003 kuni 2010 valitsenud Lula (77) andis ametivande kongressi ees, lubades «säilitada, kaitsta ja kuuletuda põhiseadusele».

Viimasele neljale Bolsonaro ametiaastale hävitava hinnangu andnud Lula ütles oma ametisse astumise kõnes, et tema valitsus asub ümber pöörama majanduslanguse pärandit, rahastamise kärpeid tervishoius, hariduses ja teaduses ning «lollust» röövida rahva ressursse isikliku kasu nimel.

«Nendele kohutavate varemetele luban ma riigi taas üles ehitada koos Brasiilia rahvaga,» ütles ta, lubades ühtlasi parendada vaeste brasiillaste elu, töötada rassilise ja soolise võrdõiguslikkuse suunas ning jõuda Amazonase vihmametsa puhul metsatustamise täieliku lõpetamiseni.

Metallurgist presidendiks tõusnud Lula naasis Ladina-Ameerika suurima majanduse etteotsa ühiskonda sügavalt lõhestanud valimiste järel, vaid vähem kui viis aastat pärast vanglast vabanemist, kui teda süüdistati vastuoluliselt korruptsioonis.

«Mandaati, mille me saime, seistes silmitsi fašismist inspireeritud oponentidega, kaitstakse meie demokraatliku põhiseaduse abil. Me vastame vihkamisele armastusega, valedele tõega, terrorismile ja vägivallale seadusega.»

Sinises ülikonnas karismaatiline, ent samas ka vastuoluline Lula saabus tseremooniale mustas lahtises Rolls-Royce'is, teda saatis esileedi Rosângela «Janja» da Silva ja asepresident Geraldo Alckmin.

Ametisse vannutamise tseremoonia algas minutilise leinaseisakuga, millega mälestati äsja lahkunud jalgpallilegendi Peléd ning endist paavsti Benedictus XVI.

Pealinnas Brasílias turvas ametisse vannutamise tseremooniat umbes 8000 politseinikku.

Reedel riigist lahkunud eksriigipea Bolsonaro ei võtnud tseremooniast osa ega andnud ametit üle, kuna ta pole oma valimiskaotust tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles