Šveitsis purunes jaanuarikuu soojarekord põhja pool Alpe

Copy
Šveitsis tuli suusatajatel läinud aasta viimasel päeval Villars-sur-Olloni mägikuurortis lumeta nõlval liuelda vaid piki kunstlumega kaetud rada. Viimaste päevade soe ilm on häirinud tõsiselt Šveitsi Alpides madalamal kui 2200 meetrit merepinnast paiknevate suusakuurortide tööd.
Šveitsis tuli suusatajatel läinud aasta viimasel päeval Villars-sur-Olloni mägikuurortis lumeta nõlval liuelda vaid piki kunstlumega kaetud rada. Viimaste päevade soe ilm on häirinud tõsiselt Šveitsi Alpides madalamal kui 2200 meetrit merepinnast paiknevate suusakuurortide tööd. Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / SCANPIX

Šveits registreeris oma kõigi aegade kõrgeima jaanuarikuu õhutemperatuuri põhja pool Alpe pühapäeval, kui termomeetri näit kerkis Delémonti linnas 20,2 soojakraadini.

Šveitsi riiklik ilma- ja kliimateenistus MeteoSwiss märkis, et jaanuarikuu soojarekordi mõõtis mitu Alpide põhjapoolsel küljel asuvat mõõtejaama seoses soojade tuultega edelast.

«Esmakordselt 20C jaanuaris Alpide põhjapoolel!» säutsus MeteoSwiss Twitteris.

Õhutemperatuur Delémontis tõusis enam kui 16 kraadi üle ajavahemikus 1991-2020 mõõdetud keskmise aastavahetuste temperatuuri, pakkudes «juunikuu väärilist» ilma, lisas teenistus.

Delémont on Šveitsi loodeosas paikneva ja Prantsusmaaga piirneva Jura kantoni pealinn.

Eelmine jaanuarikuu soojarekord Šveitsis põhja pool Alpe oli 19,4 kraadi ning see mõõdeti 12. jaanuaril 1993. aastal Luzernis.

Kõrgeim jaanuarikuu õhutemperatuur Šveitsis oli 24,0 kraadi ning see mõõdeti välja kahel korral lõuna pool Alpe Ticino kantonis – 1944. aastal Luganos ja 2007. aastal Locarno-Montis.

Šveitsi naaber, Euroopa kääbusriikide sekka kuuluv Liechtensteini vürstiriik, mille õhutemperatuure jälgib samuti MeteoSwiss, tegi pühapäeval pealinnas Vaduzis mõõdetud 20,0 soojakraadiga samuti oma riigi jaanuarikuu rekordi.

Varasem rekord oli täpselt kraadi võrra madalam, 19,0 kraadi, ning see mõõdeti samas 1997. aasta 22. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles