Iisraeli õhurünnak muutis Damaskuse rahvusvahelise lennujaama kasutuks (1)

Copy
Liibanoni šiiitliku äärmusrühmituse Hezbollah liider Sayyed Hassan Nasrallah esineb oma toetajaile iga-aastasel suurkogunemisel pealinna Beiruti lõunaosas 11. novembril, mil tähistatakse Hezbollah' märtrite päeva.
Liibanoni šiiitliku äärmusrühmituse Hezbollah liider Sayyed Hassan Nasrallah esineb oma toetajaile iga-aastasel suurkogunemisel pealinna Beiruti lõunaosas 11. novembril, mil tähistatakse Hezbollah' märtrite päeva. Foto: AZIZ TAHER / REUTERS / Scanpix

Iisraeli armee korraldas esmaspäeva öösel raketirünnaku Damaskuse rahvusvahelise lennujaama pihta, muutes selle kasutuskõlbmatuks, vahendas Süüria riiklik uudisteagentuur SANA sõjaväelist allikat.

Iisrael korraldas rünnaku umbes kell 2 öösel (ka Eesti aja järgi), tulistades välja «rakettide turmtule, sihtides Damaskuse rahvusvahelist lennujaama ja ümbruskonda», ütles allikas SANA-le.

Rünnak tõi kaasa kahe sõjaväelase hukkumise ning muutis lennujaama kasutuskõlbmatuks, ütles allikas.

Ent Suurbritannias paiknev Süüria Inimiõiguste Vaatluskeskus, mis tugineb kohapealsete allikate ulatuslikule võrgustikule, ütles, et kokku sai rünnakus surma neli inimest.

Neli võitlejat, nende seas kaks Süüria sõdurit, sai surma Iisraeli rünnakus, ütles keskuse juht Rami Abdul Rahman AFP-le.

Raketid tabasid ka Hezbollah' ja Iraani-meelsete rühmituste positsioone lennujaamas sees ja selle ümbruses, sealhulgas relvaladu, lisas Abdul Rahman.

Alates kodusõja puhkemisest Süürias 2011. aastal, on Iisrael korraldanud sadu õhurünnakuid oma naabri vastu, võttes sihikule nii valitsusvägede sõdureid kui Damaskuse liitlasi, Iraani toega väeüksuseid ning võitlejaid Liibanoni šiiitlikust äärmusrühmitusest Hezbollah.

Viimati oli lennujaam lendudeks kasutuskõlbmatu juunis, seda samuti pärast Iisraeli rünnakuid.

Ehkki Iisrael kommenteerib harva konkreetseid teateid oma rünnakute kohta, on juudiriik korduvalt öelnud, et ei luba oma verivaenlasel Iraanil kanda kinnitada Süüria pinnal.

Esmaspäevasele rünnakule eelnes mõne päeva eest Iisraeli kaitsejõudude ülema kindralmajor Oded Basiuki esitletud ülevaade armee plaanidest alanud aastaks.

«Me näeme, et meie tegevuskava Süürias on näide, kuidas jätkuv ja pidev sõjaline tegevus viib kogu regiooni kujundamise ja mõjutamiseni,» selgub IDFi säutsudest Basiuki esitluse kohta. «Me ei kavatse taluda Hezbollah 2.0 Süürias.»

Läinud aasta oli Süürias hukkunute arvult seni madalaim pärast kodusõja algust.

Süüria sõjas sai 2022. aastal surma vähemalt 3825 inimest, aasta varem oli see arv 3882, selgub vaatluskeskuse andmetest. Mullu tapetute seas oli 1627 tsiviilisikut, neist 321 lapsed.

Pärast aastaid kestnud veriseid lahinguid ja pommitamisi, mis järgnesid 2011. aasta valitsusvastaste meeleavalduste jõhkrale mahasurumisele, on konflikt viimasel kolmel aastal suuresti vaibunud.

Aeg-ajalt puhkeb siin-seal lahingutegevus ning jätkuvad ka pühasõdalaste rünnakud, peamiselt riigi idaosas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles