Mehhiko vanglale korraldatud relvastatud rünnakus sai surma 19 inimest

Copy
Mehhiko politseinikud.
Mehhiko politseinikud. Foto: Eyepix/SIPA/Eyepix/SIPA

Relvastatud isikud korraldasid pühapäeval Mehhiko põhjaosa piirilinnas Ciudad Juárezese vangla juures rünnaku, mille järel puhkes vanglas omavaheline arveteõiendamine, surma sai kokku 19 inimest, teatas Chihuahua osariigi prokuratuur.

Rünnaku käigus õnnestus põgeneda 24 kinnipeetaval.

Täpselt ei ole teada, kui palju osales rünnakus relvastatud isikuid, kes saabusid vangla juurde soomustatud sõidukitega.

Surnute hulgas on 10 vangivalvurit ja julgeolekutöötajat, seisis prokuratuuri avalduses.

Umbes viis tundi pärast koidikul alanud rünnaku algust õnnestus julgeolekujõududel olukord kontrolli alla saada.

Rünnak leidis aset kohaliku aja järgi kell 7.00 (Eesti aja järgi kell 16.00), misjärel vallandus osariigi ülerahvastatud vanglas sealsete asukate vaheline mäsu, ütlesid prokurörid.

Mõned hetked enne rünnakut tulistasid relvastatud mehed vangla lähedal asuval tänaval linnapolitseinikke, mis tõi kaasa autodega tagaajamise. See lõppes prokuratuuri sõnul ründajate sõiduki konfiskeerimise ja nelja inimese tabamisega.

Hiljem tulistasid Hummeriga sõitnud ründajad vanglast väljaspool viibinud rühma julgeolekutöötajaid, seisis avalduses. Kaootilisi hetki ja segadust oli ka vangla ees, kuhu olid tulnud vangide sugulased, kes ootasid uue aasta puhul oma lähedaste külastamist.

Vanglas sees panid mõned mässanud vangid põlema erinevaid asju ning kähmlesid vangivalvuritega, vahendas kohalik meedia.

Prokurörid märkisid, et mäsu vanglas sees, kus erinevatest kuritegelikest ühendustest ja uimastikartellidest pärit kurjategijaid hoitakse eraldi sektsioonides, tõi endaga kaasa 13 vigastatut.

Kinni peeti neli inimest, ütlesid prokurörid, kuid ei täpsustanud, kas tegemist oli vanglas kinnipeetavate isikutega või relvastatud ründajatega.

Üksikasjad sellest, kuidas 24 vanglaasunikku põgenema pääses, ei ole teada.

Prokurörid ütlesid, et rünnaku motiive uuritakse.

Hiljem teatas prokuratuur, et põgenenutest suur osa on seotud Caborca narkokartelliga ja põgenema pääses ka jõugu juht Rafael Caro Quintero, kes vahistati juulikuus.

Kaitseminister Luis Cresencio Sandoval ütles, et vangla üle kontrolli tagasi võtnud sõdurid ja osariigi politsei leidsid 10 lubamatut «VIP»-kambrit, mis olid varustatud televiisorite ja muude mugavustega. Ühes oli isegi sularaha täis seif.

USA Texase osariigi El Paso vastas Mehhiko poolel asuv Ciudad Juárez on olnud pikki aastaid kurikuulus vägivaldsete rünnakute poolest, seda eriti omavahel vaenujalal olevate Sinaloa ja Juáreze kartelli ning julgeolekujõudude vahel. Viimase kümne aasta jooksul on vägivald linnas nõudnud tuhandeid inimelusid.

Vanglas on aastate jooksul olnud korduvalt mäsusid ja suuremaid rahutusi, näiteks 2009. aasta märtsi verine vahejuhtum, milles sai surma 20 inimest.

Lõppenud aasta augustis sai kahe vaenujalal oleva jõugu vahelises kokkupõrkes surma kolm vangi.

Osariigi inimõiguste komisjoni veebruarikuise aruande kohaselt hoitakse vanglas, mille suurim täituvus oleks 3135 kinnipeetavat, hoopiski enam kui 3700 vangi.

Mehhiko kinnipidamisasutused, eriti osariigi hallatavad, kannatavad pideva ülerahvastatuse ning vägivallaprobleemide käes. Viimastel aastatel on vägivald muutunud üha jõhkramaks, kuna kuritegelike ühenduste vahelised konfliktid on süvenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles