Iisraeli paremäärmuslik minister külastas Al-Aqsa mošeekompleksi

Copy
Iisraeli vastne riikliku julgeoleku minister Itamar Ben-Gvir, kes on ka paremäärmusliku erakonna Juudi Võim juht. Pilt on illustreeriv.
Iisraeli vastne riikliku julgeoleku minister Itamar Ben-Gvir, kes on ka paremäärmusliku erakonna Juudi Võim juht. Pilt on illustreeriv. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Scanpix

Iisraeli vastuoluline paremäärmuslik poliitik Itamar Ben-Gvir külastas teisipäeval Jeruusalemmas Al-Aqsa mošeekompleksi esmakordselt pärast ministriks saamist, ütles ta pressiesindaja; see ajas raevu palestiinlased, kes näevad sellises sammus provokatsiooni.

«Meie valitsus ei alistu Hamasi ähvarduste ees,» ütles riikliku julgeoleku minister Ben-Gvir avalduses, mille edastas tema pressiesindaja.

Palestiina äärmusrühmitus hoiatas, et selline käik araablaste pühapaika on «punane joon».

Ben-Gviril on riikliku julgeoleku ministrina võim politsei üle.

Al-Aqsa mošeekompleks on islamiusu kolmas pühim paik ning juutide jaoks kõige püham paik, mida kutsutakse ka Templimäeks.

«Templimägi on kõige püham paik Iisraeli rahva jaoks ning me säilitame liikumisvabaduse moslemite ja kristlaste jaoks, kuid ka juudid käivad mäel ning nendega, kes teevad ähvardusi, tuleb tegeleda - raudse käega,» ütles ta.

Iisraeli okupeeritud Ida-Jeruusalemmas paiknevat kompleksi haldab Waqfi islamiasjade nõukogu, juurdepääsu piirkonnale korraldavad ja hoiavad seal sees korda Iisraeli sõjaväelased.

Ben-Gvir on lobistanud selle nimel, et muuta halduskorraldust kompleksis ning lubada juutidel seal palvetamas käia. Sellise sammu vastu on peavoolu juudiusu võimud.

Waqfi valvurid ütlesid AFP-le, et Ben-Gviri saatsid Iisraeli julgeolekujõudude üksused, samal ajal lendles pühapaiga kohal ka droon.

Ehkki Ben-Gvir on pühapaika külastanud mitu korda pärast parlamendiliikmeks saamist 2021. aasta aprillis, on tema teisipäevasel külaskäigul parempoolse valitsuse ühe võtmeministrina tunduvalt suurem kaal.

Aastal 2000 tõi toonase opositsioonijuhi Ariel Sharoni vastuoluline visiit kompleksi endaga kaasa Palestiina teise intifada ehk ülestõusu, mis kestis kuni 2005. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles