Türgi välisminister kohtus Ankaras Süüria opositsiooniliidritega

Copy
Türgi sõdur valves piiril Süüriaga. Foto on illustratiivne.
Türgi sõdur valves piiril Süüriaga. Foto on illustratiivne. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu kohtus eile Ankaras opositsioonilise Süüria Rahvusnõukogu juhi Mahmut al-Maslati ja teiste liidritega.

Kõnelused leidsid aset vähem kui nädal pärast seda, kui Türgi ja Süüria kaitseminister pidasid läbirääkimisi Moskvas, esimesel sellisel kolmepoolsel kohtumisel alates Süüria kodusõja algusest 2011. aastal.

«Me kordasime meie toetust Süüria opositsioonile ja rahvale kooskõlas ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile 2254,» ütles Çavuşoğlu viitega ÜRO 2015. aasta üleskutsele relvarahule ja poliitilisele lahendusele Süürias.

Ankarast sai Damaskuse vihavaenlane, kui ta hakkas 12 aastat tagasi toetama mässulisi, kelle eesmärk oli kukutada Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, kes nimetas 2017. aastal Süüria liidrit terroristiks, andis mullu detsembris mõista, et võib pärast kaitse- ja välisministrite kõnelusi kohtuda al-Assadiga.

Çavuşoğlu ütles, et ta kavatseb kohtuda oma Süüria kolleegi Faisal Mekdadiga jaanuari teises pooles Moskvas.

Mõned analüütikud usuvad, et Assad ei nõustu kohtuma Erdoğaniga enne Türgi üldvalimisi, mis peaksid aset leidma mitte hiljem kui juunis.

Üks pakilisi muresid, mida Ankara lahendada püüab, on Põhja-Süüria kurdi relvarühmituste saatus. Türgi peab neid terroristideks ja nõuab, et kurdi võitlejad lahkuksid Türgi-Süüria piirilt.

Ankara hoiatas sügisel, et kui sellele küsimusele lahendust ei leita, võib Türgi korraldada Põhja-Süürias kurdide vastu järjekordse maavägede operatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles