Hiina ja Filipiinid lubasid merevaidlusi sõbralikult lahendada

Copy
Filipiinide president Ferdinand Marcos noorem kohtus kolmapäeval Hiina rahvuskongressi alalise komisjoni esimehe Li Zhanshuga Pekingis asuvas Rahva Suures Kojas.
Filipiinide president Ferdinand Marcos noorem kohtus kolmapäeval Hiina rahvuskongressi alalise komisjoni esimehe Li Zhanshuga Pekingis asuvas Rahva Suures Kojas. Foto: Hiina pressisekretäri büroo / Reuters / Scanpix

Peking ja Manila lubasid kolmapäeval lahendada merevaidlusi läbirääkimiste teel, kui Filipiinide president Ferdinand Marcos noorem väisas Hiina pealinna keset kõrgenenud pingeid Lõuna-Hiina merel.

Marcos ja tema Hiina ametivend Xi Jinping tegid kolmapäevasel kohtumisel üleskutse pidada «merendusküsimuste lahendamiseks sõbralikke konsultatsioone», vahendas Hiina riiklik ringhääling CCTV.

Peking peab endale kuuluvaks pea kogu Lõuna-Hiina merd, kuid territoriaalsed pretensioonid on seal ka Filipiinidel, samuti aga Vietnamil, Malaisial ja Bruneil.

Filipiinid andsid läinud kuul oma sõjaväele korralduse kohalolekut vaidlusalusel merel suurendada, kui teatati, et Hiina on alustanud maaparandust vaidlusaluses Spratly saarestikus.

Marcos rõhutas kohtumise eel, et ei lase Hiinal Filipiinide õigusi merel jalge alla tallata.

Xi ütles, et Hiina soovib panustada «regionaalse rahu ja stabiilsuse arengusse positiivset energiat» ja «edendada koostööd nafta ja gaasi osas vaidlustamata aladel».

Samuti arutati koostööd valdkondades nagu põllumajandus ja meditsiin, vahendas CCTV, ja sõlmiti hulk leppeid taristu, kalanduse, turismi ja muudes valdkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles