Ukraina saadik kritiseeris Iisraeli välisministrit Lavroviga suhtlemise eest (1)

Copy
Iisraeli vastne välisminister Eli Cohen.
Iisraeli vastne välisminister Eli Cohen. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / Scanpix

Ukraina saadik Iisraelis Jevhen Kornijtšuk arvustas Iisraeli välisministri Eli Coheni suhtlemist Vene ametivenna Sergei Lavroviga, kirjutab Unian kolmapäeval.

Ajalehe The Times of Israel teatel viitab Kornijtšuki sõnul vestlus Lavroviga Iisraeli poliitika muutumisele, eriti selle taustal, et Iisraeli diplomaadid ei ole Lavroviga sõja algusest peale rääkinud.

See Iisraeli ja Venemaa välisministri vestlus oli esimene pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse mullu 24. veebruaril.

Ukraina saadik juhtis tähelepanu ka Iisraeli läbipaistmatule poliitikale sõja suhtes, sest juudiriik ei mõistnud hukka ulatuslikke rünnakuid Ukraina elutähtsale taristule.

«Iisrael on meie partnerite vaatevinklist ainulaadne. Ta vaikib,» ütles Kornijtšuk.

Diplomaatilistesse ringkondadesse kuuluva allika sõnul edastas Cohen Lavrovile USA välisministri Antony Blinkeni sõnumi, et Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu on valmis olema vahendajaks, kui mõni osapooltest selles küsimuses tema poole pöördub.

Iisrael hoidus pikka aega Ukrainale sõjalise abi andmisest ja piirdus ainult humanitaarabiga. Lõppenud aasta oktoobris teatasid Iisraeli võimud, et riik ei tarni Ukrainale relvi.

Seejärel ütles oma Ukraina kolleegi Oleksi Reznikoviga vestelnud Iisraeli toonane kaitseminister Benny Gantz, et Iisrael aitab Ukrainat, kuid mitte õhutõrjesüsteemidega.

Selle taustal kutsus president Volodõmõr Zelenskõi Iisraelit üles aitama Ukrainat ja otsustama, kas juudiriik kavatseb tõesti Venemaa terrori ees silmad kinni pigistada.

Iisraeli vastne välisminister Cohen ütles teisipäeval, et muudab välisministeeriumi poliitikat Ukraina ja Vene-Ukraina sõja osas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles