AASIA VAADE ⟩ Ülerahvastatud India seisab silmitsi katsumustega

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
India kodutud. 
India kodutud. Foto: Javier Brandoli

India on 21. sajandi rahvarohkes globaalses külas kõige vähem tuntud, kuid soovib järgida Hiina eeskuju, kellest sai 20 aastaga maailmaareenil mõjukas riik.

1,4 miljardi elanikuga Indias on kõik ülivõrdes, kuid ühtlasi väljastpoolt vaatlejale arusaamatu. Üks võimalus, kuidas eelseisvaid katsumusi mõista, on vaadelda India suhtumist lindudesse ja loomadesse.

Delhi džaini (India religioon, mille järgi väärivad kõik elusolendid võrdset kohtlemist – toim) templist vasakule jääva ukse kohal on silt «Heategevuslik linnuhaigla», mis on sealsete hooldajate väitel maailma ainus lindude rehabilitatsioonikeskus. «Me elame annetustest,» selgitavad nad.

Ülemisel korrusel asuvas ruumis on kaks rida puure, milles on sadu linde. Koridoris on suuremad puurid, kus paranevad suured röövlinnud. Õhk kinnises ruumis on lämmatav.

Laua taga istuvad mehed hoiavad käes tuvisid. Hooldajad toidavad ja joodavad vigastatud linde. «Nad on halvatud. Nad ei saa liikuda,» ütlevad nad.

Linnud võetakse puuridest välja, neid turgutatakse ja pannakse puuridesse tagasi toibuma. Kõige haigemad, ravimatud linnud surevad džainide püüdlustest hoolimata. Sissepääsul kuulutab silt: «Julge ja halastav kuningas maksis tuvi päästmise eest oma eluga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles