Austraalia ostab Ühendriikidelt mitmikraketiheitjaid HIMARS

Copy
USA mitmikraketiheitja HIMARS.
USA mitmikraketiheitja HIMARS. Foto: JAM STA ROSA / AFP / Scanpix

Austraalia teatas täna, et ostab Ühendriikidelt pikamaa mitmikraketiheitja süsteeme HIMARS, mida Ukraina on edukalt kasutanud Vene invasioonivägede tõrjumiseks.

Canberra teatel heidutaksid HIMARS-süsteemid rünnakuid Austraalia vastu, kuid neid saaks transportida lennukiga ka mujale maailma. 

«HIMARS-süsteemi tõhusus Ukraina konfliktis on valitsuse otsust kindlasti mõjutanud,» ütles kaitsetööstusminister Pat Conroy ringhäälingule ABC. 

Conroy sõnul tegutses valitsus kiiresti, et tellida rakette ja tagada endale koht tootmisjärjekorras, kuna nõudlus HIMARSide järele on tohutult kasvanud. Austraalia loodab HIMARSi kasutusele võtta aastatel 2026–2027, teatas valitsus.

Minister ei täpsustanud süsteemi maksumust, kuid ütles, et Austraalia kulutab 680 miljonit kuni 1,4 miljardit USA dollarit HIMARSidele ja eraldi hangitud NSM rakettidele, mida toodab Norra ettevõte Kongsberg.

HIMARS suurendaks Austraalia armee löögiulatuse 30 kilomeetrilt 300 kilomeetrile ja lõpuks kuni 500 kilomeetrini, ütles Conroy.

Küsimusele, kas HIMARS võidakse paigutada Vaikse ookeani piirkonda, kus Hiina on oma mõjuvõimu suurendamas, vastas minister, et süsteemi hõlpsasti transporditavus teeb selle «väga vajalikuks varaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles