Lukašenka kutsus kiirendama Valgevene sadamate ehitust Venemaal

Copy
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka Foto: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Scanpix

Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka kutsus kiirendama Venemaal Valgevene jaoks sadamate ehitamist.

«Peame need sadamad kiiremini valmis ehitama, viima need teatud tasemele ja kauplema oma sadamate kaudu,» rõhutas Valgevene president kaupade ekspordi teemalisel nõupidamisel.

11. augustil 2022 teatas Valgevene peaminister Raman Galovtšenka, et Valgevene otsustas luua Loode-Venemaal oma sadamavõimsuse.

«Mõistame, et vajame suurtes kogustes ümberlaadimist. See kehtib igat tüüpi veoste kohta: mineraalväetised, puidukaubad, rullveosed, konteinervedu. Seetõttu esitati presidendile mitu läbitöötatud võimalust omaenda veovõimsuste edasiarendamiseks,» ütles valitsusjuht.

«Neist ühe kohta on tehtud otsus, see viiakse ellu lähitulevikus. See on Venemaa loodepiirkond,» lisas ta.

Samas ei välistanud peaminister, et Valgevene võib sadamarajatiste ehitust laiendada: «Mis puudutab kahte-kolme lisakohta, siis nõudis president majandusparameetrite täiendavat analüüsi ja investeeringute suuruse väljaselgitamist.»

Valgevene jäi lääne sanktsioonide tõttu ilma võimalusest eksportida oma kaupu, sealhulgas kaaliumväetisi, läbi Baltimaade sadamate.

Leedu lõpetas 1. veebruarist 2022 Valgevene kaaliumväetistega rongide lubamise Klaipėda sadamasse, mis oli seni suurim Valgevene väetiste ekspordi ümberlaadimissõlm.

Klaipėda sadamas lastiti laevadele aastas 10-11 miljonit tonni Belaruskalii väetisi. Belaruskalii väetised moodustasid umbes 20-25 protsenti kogu Leedu raudteel veetavast kaubast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles