Leedu kaitseminister tegi ettepaneku ajateenistust reformida

BNS
Copy
Leedu sõdruid Vilniuses lipupäeval 1. jaanuar 2023.
Leedu sõdruid Vilniuses lipupäeval 1. jaanuar 2023. Foto: YAUHEN YERCHAK/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas tegi neljapäeval ettepaneku reformida ajateenistust, lühendades selle kestust kuuele kuule ja suurendades kutsealuste arvu viie tuhandeni.

«Reform lubaks meil tõsta kutsealuste arvu 2027. aastaks 3800-lt 5000-le,» ütles minister ajakirjanikele.

Pooled kutsealused kantaks kuuekuuse teenistuse järel reservi ja ülejäänud pool jätkaks teenistust vabatahtlikkuse alusel veel kolm kuud, lisas ta.

«Küsitluste, uuringute kohaselt, võib praegust olukorda arvestades väita, et tegemist on usaldusväärsete arvudega,» ütles Anušauskas.

Ministri sõnul koolitatakse üheksaks kuuks ajateenistusse jäänud nooremkomandöriks, mitmesuguseid ülesandeid täitvateks asjatundjateks ja kiirreageerijateks.

Üheksaks kuuks ajateenistusse minejatele makstakse tema sõnul kutselise sõduri tasu.

Anušauskase sõnul on reformi eesmärk suurendada noorte riigikaitsesse kaasatust ja suurendada 2030. aastaks aktiivreservi.

Praegu teenitakse aega üheksa kuud.

Seim taastas 2015. aasta kevadel pärast Krimmi annekteerimist Venemaa poolt ning Ida-Ukrainas puhkenud vaenutegevust Moskva toetatud separatistide ja Ukraina relvajõudude vahel osaliselt uuesti ajateenistuse.

Praegu kutsutakse kohustuslikku teenistusse 18-23-aastaseid noori, samuti alla 26-aastastaseid noori, kui nende teenistus lükati kõrgkooliõpingute tõttu edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles