KARMO TÜÜRI KOMMENTAAR Sõda aitab Venemaal hoida alal imperialistlikku pettekujutelma enda olulisusest

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Kojamees seisab Venemaa sõjasümbolit Z-tähte kujutava uusaastakaunistuse juures Moskvas.
Kojamees seisab Venemaa sõjasümbolit Z-tähte kujutava uusaastakaunistuse juures Moskvas. Foto: JEVGENIA NOVOŽENINA / REUTERS / SCANPIX

Sõda on mõttetu? Sõda ongi mõte iseendas! Sest sel moel tõestab vana, jõul põhinev seltskond enda õigust valitseda. Väljaspool sõda hakkavad inimesed esitama küsimusi oma elujärje kohta. Nende lojaalsus hakkab hajuma, eelistades Itaalia tapeeti, Rootsi mööblit ja Saksa autosid, kirjutab politoloog Karmo Tüür.

Pealegi, mittesõda paneb inimesi vaatama kahtleva kaupmehe pilguga oma võimukandjate otsa. Rahval tekib küsimus: «Kui sina ei suuda mulle tagada piisavalt häid tingimusi, võib-olla oleks aeg sind välja vahetada mõne parema äripartneri vastu?» Ehk mõtlema hakatakse uute inimeste palkamisele juhifunktsioone täitma. Olulise täpsustusega – ajutiselt täitma. Umbes nii nagu aktsiaseltsi juhti, aga mitte omanikku. Et kui ei saa toime oma ülesannetega, siis lahku palun ametist ja tee kohta uuele.

See ei mahu aga missionärse-passionaarse inimese pähe, et kuidas ometi teda saab ametist kõrvaldada? Aga kes siis hakkab SUURT ülesannet täitma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles