Looduskatastroof ajendas paljusid jaapanlasi enesetapule

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärina ja tsunami tõttu kannatada saanud Sendai Jaapanis.
Maavärina ja tsunami tõttu kannatada saanud Sendai Jaapanis. Foto: SCANPIX

Enesetappude arv Jaapanis tõusis pärast mullu märtsis toimunud loodus- ja tuumakatastroofi märgatavalt.

Valitsuse andmetel tappis mullu mais end 3375 inimest, mis on üle 20 protsendi rohkem kui tunamullu samal kuul. Valitsus tunnistas, et vähemalt osaliselt on selle põhjuseks Jaapani ühiskonda vapustanud loodus- ja tuumakatastroof, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Kogu Jaapani ühiskond oli pärast katastroofi mures ja me kahtlustame, et see tegur on [enesetappudele] kaasa aidanud,» ütles valitsusallikas.

Kokku tegi mullu Jaapanis enesetapu ametlikel andmetel 30 651 inimest. Seda vaatamata asjaolule, et võimud avasid pärast katastroofi mitu uut abitelefoniliini ja teraapiaprogrammi ning saatsid katastroofipiirkonda psühholooge.

Seejuures pole viimase 14 aasta jooksul vabasurma otsustanud inimeste arv langenud Jaapanis kordagi alla 30 000 ning Jaapan on arenenud riikide seas suurima enesetappude hulgaga riik.

11. märtsil 2011 raputas Jaapani kirdeosa riigi kõigi aegade tugevaim, üheksamagnituudine maavärin. See vallandas katastroofilise hiidlaine, mis pühkis minema terveid külasid ja linnu. Elu kaotas üle 19 000 inimese. Tsunami põhjustas ka ohtliku radiatsioonilekke Fukushima 1. tuumaelektrijaamas, misjärel evakueeriti piirkonnast kümneid tuhandeid inimesi.

Ka pärast 1995. aasta Kobe maavärinat kasvas suitsiidide arv märgatavalt ning vabasurma otsustasid minna ka paljud ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles