PATRIOTID JA BRADLEY SOOMUKID ⟩ USA ja Saksamaa annavad Ukrainale täiendavat moodsat relvastust (2)

Copy
Patriot-õhukaitsesüsteemid Poolas Rzeszów-Jasionka lennuväljal 80 kilomeerti kaugusel Ukraina piirist 24. märtsil 2022.
Patriot-õhukaitsesüsteemid Poolas Rzeszów-Jasionka lennuväljal 80 kilomeerti kaugusel Ukraina piirist 24. märtsil 2022. Foto: STRINGER/REUTERS

USA president Joe Biden ja Saksa kantsler Olaf Scholz leppisid neljapäeval kokku, et saadavad Ukrainale võimsa relvastusega jalaväe lahingumasinad, et aidata Kiievil võidelda edukalt Venemaaga, teatas Valge Maja.

«Ühendriigid kavatsevad tarnida Ukrainale Bradley jalaväe lahingumasinaid ja Saksamaa kavatseb anda Ukrainale Marderi jalaväe lahingumasinaid. Mõlemad riigid plaanivad õpetada välja Ukraina üksused vastavate süsteemide jaoks,» seisis avalduses.

Varem päeval ütlesid Saksa valitsusallikad, et Berliin ja Washington kavatsevad Ukraina relvatarnetes kvalitatiivset sammu edasi.

Biden ja Scholz ütlesid veidi hiljem ühisavalduses, et Saksamaa järgib USA eeskuju moodsaima õhutõrjesüsteemi Patriot andmisel Ukrainale, et Kiiev saaks tagasi tõrjuda Venemaa jätkuvaid raketi- ja droonirünnakuid Ukraina elutähtsa taristu vastu.

«Detsembri lõpus andsid Ühendriigid teada, et annetavad õhutõrjesüsteemi Patriot Ukrainale. Saksamaa liitub Ühendriikidega ja annab täiendava õhutõrjesüsteemi Patriot Ukrainale,» seisis avalduses.

«Nad taaskinnitasid oma toetust Ukraina suveräänsusele ja sõltumatusele. Nad taaskinnitasid oma vankumatut solidaarsust Ukraina ja Ukraina rahvaga Venemaa agressiooni palge ees,» lisati avalduses.

Ukraina on pikka aega palunud lääneriikidelt tungivalt raskerelvastust, seal hulgas tanke, mis aitaks neil liikuda Vene agressori vastu pealetungile. Seni on lääneriigid olnud tõrksad seda tegema, viidates kartusele saada tõmmatud sõtta või provotseerimast Venemaad.

Ent tänaseks on asjad muutunud. Ehkki Bradleyd ja Marderid ei ole tankid, on need siiski arvestatavad võimsad relvad, millega on võimalik seista tõhusalt vastu Vene soomusele. USA Bradleyd on tavaliselt varustatud kergesuurtüki, kuulipilduja ja tankitõrjerakettidega.

Eraldi lubas Prantsusmaa anda Kiievile oma kergetanke AMX-10 RC, mis on ratastel, mitte roomikutel liikuv soomussõiduk, millel siiski on märksa suurema kaliibriga toru, mis vastab tavaliste tankide suurtükile.

Prantsusmaa käik kolmapäeval avaldas Scholzile täiendavat poliitilist survet teha täiendavaid samme Ukraina abistamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles