Teadlased avastasid Ecuadori Amazonase vihmametsas uue kääbusboa liigi

Copy
Ecuadori teadlane Mario Yanez näitab värskelt avastatud kääbusboa liigi Tropidophis cacuangoae isendit.
Ecuadori teadlane Mario Yanez näitab värskelt avastatud kääbusboa liigi Tropidophis cacuangoae isendit. Foto: RODRIGO BUENDIA / AFP / Scanpix

Teadlased on avastanud Ecuadori Amazonase vihmametsast uue kääbusboa liigi ning andsid sellele põlisasukast aktivisti nime.

Varem tundmatu liik, mis võib kasvada kuni 20 sentimeetri pikkuseks ning kel on nahavärvus sarnane suure boamaoga, sai nime Tropidophis cacuangoae.

Teine osa nimest austab 20. sajandi alguse põlisasukate üht aktivisti Dolores Cacuangot, selgub Ecuadori keskkonnaministeeriumi neljapäevasest teatest.

Kaks isendit avastati Colonso Chalupase loodusreservaadist ja eravalduses olevast Sumak Kawsay pargist, ütlesid avastuse teinud.

Need maod on «oma ajastu reliktid, need on loomad, mis on niivõrd iidsed, et nende leidmine või nendega kokku puutumine on privileeg», ütles Ecuadori uurija Mario Yanez riiklikust bioloogilise mitmekesisuse instituudist (INABIO) uudisteagentuurile AFP.

Liik on ainulaadne seepärast, et sel on «jädemeline vaagnaluu», mis on omane primitiivsetele madudele ning seda saab võtta tõestusena, et need maod on sisalike järeltulijad, kes kaotasid miljonite aastate jooksul oma jäsemed.

Uurimisrühma leiud avaldati teaduslikus väljaandes The European Journal of Taxonomy.

Ministeeriumi teatel tõstis avastus kuueni teadaolevate Tropidophiste maoperekonda kuuluvate liikide arvu, mis on endeemilised ehk põliskodused Lõuna-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles