Iisraeli saadik nimetas ÜRO JN istungit Al-Aqsa visiidi üle absurdseks (1)

Copy
Iisraeli alaline esindaja ÜRO-s Gilad Erdan.
Iisraeli alaline esindaja ÜRO-s Gilad Erdan. Foto: Timothy A. Clary / AFP / Scanpix

Iisraeli suursaadik ÜRO-s kritiseeris neljapäeval teravalt Julgeolekunõukogu istungit, mis kutsuti kokku seoses juudiriigi värske paremäärmusliku ministri äärmiselt vastuolulise külaskäiguga Jeruusalemmas asuvasse Al-Aqsa mošeekompleksi, nimetades koosolekut «haletsusväärseks» ja «absurdseks».

ÜRO 15-liikmeline Julgeolekunõukogu arutas visiiti, mis on ajanud raevu palestiinlased, oma peakorteris New Yorgis pärast seda, kui vastava ettepaneku tegid Araabia Ühendemiraadid ja alaline liige Hiina.

Istungi eel ütles Iisraeli alaline esindaja maailmaorganisatsiooni juures Gilad Erdan ajakirjanikele, et sellise kohtumise pidamiseks puudub «absoluutselt igasugune põhjus».

«Pidada Julgeolekunõukogu istung mitte-sündmuse teemal on tõeliselt absurdne,» sõnas ta.

Teisipäeval külastas Iisraeli vastne riikliku julgeoleku minister, vastuoluline paremäärmuslik Itamar Ben-Gvir Al-Aqsat ning vallandas sellega ulatusliku rahvusvahelise hukkamõistu, sealhulgas ka USA-lt, mis on Iisraeli kauane liitlane.

Kardetakse, et Ben-Gviri teisipäevane visiit võib vallandada sõja.

Palestiinlased peavad erakorralisi kõnelusi järgmiste sammude osas seoses Iisraeli ministri visiidiga mošeesse.

Palestiina äärmusrühmitus Hamas, mis valitseb Gaza sektoris, on hoiatanud, et mošee külastamine on punane joon.

Türgi mõistis varem päeval hukka ministri «provokatiivse visiidi» mošeekompleksi ja kutsus edaspidi vaoshoitusele.

Al-Aqsa mošee asub annekteeritud Ida-Jeruusalemmas ja on islamiusu kolmas pühim paik. Juutide jaoks on see kõige püham paik, mida kutsutakse Templimäeks.

Kaua aega kehtiva kokkuleppe kohaselt on mittemoslemeil võimalus pühapaika külastada teatud ajahetkedel, ent neil pole lubatud seal palvetada.

Viimastel aastatel on üha rohkem juute, neist enamik Iisraeli marurahvuslased, hakanud salaja kompleksis palveid lugemas käima ning selline trend on mõistagi vallandanud palestiinlaste sügava pahameele.

Lääneriigid hoiatavad, et säärased sammud seavad ohtu hapra kokkuleppe Jeruusalemma pühapaikade üle.

Erdani sõnul oli Ben-Gviri külaskäik «vastavuses status quo'ga ja kes iganes väidab vastupidist, õhutab vaid olukorda».

Palestiina suursaadik ÜRO juures Riyad Mansour süüdistas juudiriiki täieliku põlguse üles näitamises nii palestiinlaste, Julgeolekunõukogu kui ka kogu rahvusvahelise kogukonna vastu.

Ta kutsus ühtlasi nõukogu liikmesriike reageerima otsustavalt Iisraeli vastu.

USA diplomaat Robert Wood ütles kohtumisel, et Ühendriigid seisavad vastu «igasugusele ühepoolsele tegevusele, mis eristub ajaloolisest status quo'st» ning et see on «vastuvõetamatu».

«Me kutsume nii iisraellasi kui palestiinlasi astuma vajalikke samme rahu taastamiseks, edasise elukaotuse vältimiseks ja kahe riigi lahenduse võimaluse säilitamiseks,» ütles ta viitega Lähis-Ida rahule.

ÜRO JN on Iisraeli ja Palestiina omavahelise konfliktiga seoses võtnud aastate jooksul vastu mitu resolutsiooni ning toetab kahe riigi loomist, mis tagaks rahu Lähis-Idas.

Ben-Gvir on kurikuulus araabiavastase retoorika poolest ja araabia riigid on tema tegevuse hukka mõistnud. Tegemist võib olla esimese proovikiviga peaminister Benjamin Netanyahu uuele ja seni Iisraeli kõige parempoolsemale valitsusele.

Visiidi mõistsid hukka ka Iisraeliga hiljuti diplomaatilised suhted loonud araabia riigid Bahrein, Maroko ja Araabia Ühendemiraadid.

Washington hoiatas, et mošee külastamine võib «provotseerida vägivalda» ja meenutas toonase Iisraeli opositsioonijuhi Ariel Sharoni 2000. aasta visiiti Templimäele. Sharoni visiit oli 2005. aastani kestnud teise Palestiina intifada ehk ülestõusu peamisi vallandajaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles