Ukrainlaste salarelv: võidu toob lähemale osav tehisintellekt

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Ukrainia sõdurid maa-aluses juhtimiskeskuses Bahmutis.
Ukrainia sõdurid maa-aluses juhtimiskeskuses Bahmutis. Foto: LIBKOS/AP

Ukraina relvajõud teevad koostööd Ameerika ettevõttega Palantir, mille tehisintellekti tehnoloogia on seni olnud kättesaadav vaid USA luureagentuuridele, eelkõige CIA-le. Nüüd kasutatakse seda reaalsetes lahingutingimustes. Palantiri Kiievi kontoris nõustuti näitama, kuidas ettevõtte tehnoloogiaid tulejoonel kasutatakse.

19. detsembril avaldas ajaleht Washington Post korrespondendi arvamuse, mis tekitas palju kära. Selle autor David Ignatius rääkis «sõja maagilisest tehnoloogiast», mis aitab praegu Ukrainal tohutut Vene armeed edukalt lüüa. Erilise pikantsuse annab loole tehnoloogiafirma nimi. Palantirid on kirjanik John Tolkieni muinasjutumaailmas kõikenägevad kivid, mille abil saab näha, mis toimub kaugel või mis juhtus minevikus.

David Ignatius külastas Ukrainat ja kirjeldas oma tähelepanekuid. Tema sõnul teevad Ukraina relvajõud koostööd Ameerika tehnoloogiafirmaga Palantir, mille tehisintellektil põhinev tehnoloogia on seni olnud kättesaadav vaid USA luureagentuuridele. See koostöö võib olla revolutsioon sõjanduse alal, kuna tarkvara võimaldab kasutada kõikjal leiduvaid andureid, mis ümbritsevad iga potentsiaalset lahinguvälja, ja analüüsida nendelt saadud andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles