Vabariiklane Kevin McCarthy valiti esindajatekoja spiikriks

Copy
Kevin McCarthy
Kevin McCarthy Foto: Jose Luis Magana/AP

Vabariiklane Kevin McCarthy valiti pärast 14 ebaõnnestunud katset laupäeval USA kongressi esindajatekoja spiikriks.

California kongresmen McCarthy vajas lihthäälteenamust, et saada valitud presidendi järel tähtsuselt teisele ametikohale.

Vabariiklaste paremtiiva vastuseisu tõttu kulus tal spiikriks saamiseks 15 hääletusvooru ning neli päeva kestnud protsess kujunes 160 aasta pikimaks.

McCarthy oli algusest peale vabariiklaste esikandidaat, kuid tema võidule ööl vastu laupäeva oleks äärepealt saatuslikuks saanud ühe vabariiklase mäss, mis viis valimised 15. vooru.

Viimaseks jäänud hääletusvoorus sai McCarthy 216 häält nagu ka sellele eelnenud voorus. 15. voorus oli aga sedeli tühjaks jätnud esindajatekoja liikmete arv suurem, mis alandas võiduks vajalike häälte hulka.

Otsust võis mõjutada see, et USA eelmine president Donald Trump helistas pärast 14. hääletusvooru valimist venitanud vabariiklastele.

Vabariiklaste sisevõitluse tõttu ei suutnud McCarthey teisipäeval alanud hääletusvoorudes enamust saavutada, tema teed spiikriametisse tõkestas umbes 20 konservatiivset parteikaaslast.

Reedesteks voorudeks oli ta suutnud suuri järeleandmisi pakkudes üle kümne vastase enda poole võita.

15. hääletusvoorus valituks saanud, ütles McCarthy, et see tuletab talle meelde isa sõnu: "Tähtis ei ole see, kuidas sa alustad, vaid kuidas lõpetad."

Viimati läks spiikri valimiseks üle ühe vooru 1923. aastal. Detsembris 1855 alanud spiikrivalimised kestsid aga suisa 133 vooru ja kaks kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles