Briti peaminister kutsus kokku tervishoiusüsteemi kriisinõupidamise

Copy
Kiirabiautode järjekord Royal London Hospitalis.
Kiirabiautode järjekord Royal London Hospitalis. Foto: Alastair Grant/AP Photo/Scanpix

Briti peaminister Rishi Sunak kutsus ministrid, meedikud ja tervishoiuametnikud täna Downing Street 10-sse nõupidamisele, et leida lahendus tervishoiusüsteemi kriisile, mille tõttu tuhanded patsiendid ei pääse ülekoormatud haiglatesse.

Valitsuse teatel koondatakse «tervishoiu- ja hooldussektori parimad pead jagama teadmisi ja otsima praktilisi lahendusi».

Opositsiooniline Tööpartei nimetas nõupidamist jututoaks ja eksperdid hoiatavad, et riikliku terviseteenistuse (NHS) pikalt käärinud probleemidele ei ole kiiret lahendust.

Briti tervishoiusüseem on tohutu surve all, muu hulgas hakkas pärast koroonapriirangute kaotamist kasvama abivajajate arv. Lisaks on levima hakanud gripp ja teised talvised viirushaigused, pandeemiast tingitud läbipõlemise tõttu on tekkinud personalipuudus ja Brexiti tõttu on kahanenud teiste Euroopa riikide töötajate arv.

Tuhanded haiglavoodid on kinni inimeste all, kelle võiks välja kirjutada, aga kel ei ole kuhugi minna, sest pikaajalise hoolduse kohti napib. Ametlikel andmetel lahkus eelmisel nädalal Inglismaa haiglatest vaid kolmandik patsientidest, kes oleks võinud.

Voodikohtade nappuse tõttu ummistavad haiglaesiseid kiirabiautod patsientidega, keda ei ole võimalik vastu võtta. Erakorralist abi vajavad inimesed ootavad tunde kiirabi saabumist. Tervishoiujuhtide sõnul on viivitused maksnud sadade inimeste elu.

Kõige tipuks on elukalliduse tõus kergitanud toidu- ja energiahindu ja paljud tervishoiutöötajad ei tule enam palgast välja.

Õed ja kiirabimeeskonnad on korraldanud mitu streiki.

See kõik on toonud taas päevakorda vaidlused NHS-i rahastamise ja haldamise üle. 1948. aastal loodud süsteemi eesmärk oli maksurahast kõigile tasuta arstiabi tagada.

Oodatava eluea pikenemisega on kasvanud eaka elanikkonna osakaal ja see on suurendanud nõudlust tervishoiuteenuste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles