Colombia president tegi üllatusliku visiidi Venezuelasse

Copy
Venezuela president Nicolás Maduro ja tema Colombia kolleeg Gustavo Petro kohtumisel 7. jaanuaril Caracases.
Venezuela president Nicolás Maduro ja tema Colombia kolleeg Gustavo Petro kohtumisel 7. jaanuaril Caracases. Foto: Leonardo Fernandez Viloria / Reuters / Scanpix

Colombia president Gustavo Petro tegi eile üllatuslikult visiidi Venezuelasse, et pidada kõnelusi oma ametivenna Nicolás Maduroga.

Riigipeade kohtumine Caracase Mirafloresi presidendipalees kestis umbes kolm tundi.

«Meil oli kõikehõlmav ja väga viljakas kohtumine,» säutsus Maduro hiljem Twitteris.

«Meil on selge tee jagatud tööst, mis jätkuvalt annab positiivseid tulemusi meie riikide jaoks erinevates valdkondades. Elagu Colombia ja Venezuela vaheline liit!» ütles Maduro säutsus, mida Petro hiljem jagas oma Twitteri kontol.

Tegemist oli nende teise silmast-silma kokkusaamisega pärast Petro ametisseastumist mullu augustis ja diplomaatiliste suhete taastamist kuu aega hiljem.

Petro külastas Madurot ka 1. novembril, kui ta kutsus üles tooma Venezuela tagasi piirkondlikku kaubandusühendusse ja inimõigussüsteemi.

Venezuela katkestas diplomaatilised suhted oma naabriga 2019. aastal pärast pingeid Petro eelkäijate Juan Manuel Santose ja Iván Duquega, keda Maduro süüdistas tema tapmise kavandamises.

Duque toetas Venezuela opositsioonijuhti Juan Guaidód riigi ajutise liidrina pärast 2018. aasta presidendivalimisi, mille võitjaks Maduro end kuulutas.

Suhete taastamine Venezuelaga oli üks Petro esimestest sammudest Colombia riigipeana.

2. jaanuaril taasavasid Colombia ja Venezuela viimase lõigu oma 2200 kilomeetrisest ühispiirist, mis suleti osaliselt seitse aastat tagasi ja blokeeriti täielikult 2019. aastal.

Homme külastab Petro Tšiilit, et pidada kõnelusi sealse vasakpoolse riigipea Gabriel Boriciga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles