ÜK korraldab Ukrainas sooritatud sõjakuritegude uurimise kohtumise

Copy
Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) Haagis.
Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) Haagis. Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS / Scanpix

Suurbritannia korraldab märtsis justiitsministrite kohtumise, et arutada, kuidas toetada Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) tegevust Ukrainas sooritatud sõjakuritegude uurimisel, teatas eile Briti valitsus.

Haagis baseeruv ICC uurib sõjakuritegusid ja inimsusevastaseid kuritegusid Ukrainas.

Londoni teatel võtab ministrite kohtumisest osa ka ICC prokurör Karim Khan.

Khan kutsus detsembris rahvusvahelist kogukonda toetama ja aitama rahastada ICC uurimist.

Briti valitsuse teatel on justiitsministrite kohtumise eesmärk «suurendada globaalset finants- ja praktilist toetust, mida ICCle pakutakse, ning koordineerida jõupingutusi tagamaks, et tal on kõik vajalik uurimiste korraldamiseks ja kohtupidamiseks nende üle, kes vastutavad».

Ürituse kaaskorraldaja, Briti asepeaminister Dominic Raab ütles, et osalejad arutavad ka seda, kuidas aidata koguda infot ja jagada tõendeid kuritegudest, samuti seda, kuidas toetada ohvreid.

«Vene väed peavad teadma, et nad ei saa tegutseda karistamatult, ning me toetame Ukrainat, kuni õigus on mõistetud,» ütles Raab.

«Rahvusvaheline kogukond peab andma oma tugevaima toetuse ICCle, nii et sõjakurjategijaid saaks võtta vastutusele kuritegude eest, mille tunnistajaks me oleme,» lisas ta.

Teine kaaskorraldaja, Hollandi justiitsminister Dilan Yesilgoz-Zegerius ütles, et kohtumisest osavõtjad «koordineerivad meie partneritega tagamaks, et pakutakse toetust ICCle ja Ukraina võimudele».

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles detsembris, et ICC ei saa mõista kohut Venemaa üle, kuna ta ei ole kohtu liige.

Tribunal saab seetõttu mõista kohut vaid spetsiifiliste Ukrainas toime pandud sõjakuritegude ja inimsusevastaste kuritegude üle, kuid isegi sel juhul on Vene presidendil Vladimir Putinil ning tema peaministril ja välisministril ametis olles immuniteet.

Ainus viis, kuidas ICC saaks Vene kallaletungi üle kohut mõista oleks läbi ÜRO Julgeolekunõukogu otsuse, kuid seegi on võimatu, sest Venemaa on julgeolekunõukogu alaline liige ja vetostaks otsuse.

Von der Leyen on seetõttu teinud ettepaneku luua mõnes EL-i riigis kohus, mis tegeleks spetsifiiliselt Vene agressioonikuriteoga, jättes sõjakuriteod ja inimsusevastased kuriteod ICC menetleda.

Holland, mis võõrustab Haagis ICCd, on avaldanud valmidust olla ka uue kohtu võõrustajariigiks.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles detsembris, et Venemaa massiivsed raketirünnakud Ukraina tsiviiltaristu vastu on sõjakuriteod ja barbaarsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles