NATO rahuvalvajad ei soovi Kosovosse Serbia julgeolekujõude

Copy
Serbia president president Aleksandar Vučić.
Serbia president president Aleksandar Vučić. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix

NATO rahuvalvejõud Kosovos (KFOR) lükkasid tagasi Serbia nõude, et tal lubataks Kosovos tekkinud pingete tõttu oma julgeolekujõud sinna tagasi viia, ütles täna Serbia president.

KFOR-i rahuvalvajad, kes viidi Kosovosse 1999. aastal pärast seda, kui NATO sundis pommirünnakutega Serbia sõjaväe ja politsei territooriumilt lahkuma, ütlesid Belgradile vastuseks, et ei pea Serbia vägede naasmist vajalikuks, ütles president Aleksandar Vučić.

Serbia esitas nõude detsembri keskel, kui Kosovos tekkinud pinged serblasest ekspolitseiniku vahistamise pärast viisid teetõkete rajamiseni riigi põhjaosas, kus elavad peamiselt serblased.

Euroopa Liidu ja USA abiga suudeti olukord maha rahustada.

Serbia ei tunnusta 2008. aastal emamaast lahku löönud endist provintsi Kosovot iseseisva riigina.

Serbia väidab, et tal on 1999. aasta sõjale järgnenud ÜRO resolutsiooni alusel õigus sadu julgeolekujõudude liikmeid Kosovos hoida. Belgradi sõnul aitaks sõdurite Kosovosse naasmine pingeid maandada. Kosovo ega lääneriigid seda ideed ei jaga.

Vučić ütles, et KFOR-i vastus Serbia nõudele oli ootuspärane, sest Lääs toeab Kosovo iseseisvust. Serbia toetajad on Hiina ja Venemaa.

Läänele «ei tee serbia poiste haavatasaamine muret», kommenteeris Vučić valitsusmeelses telekanalis Pink. «Ma ei oodanudki KFOR-ilt teistsugust vastust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles