Luure: Venemaa kavandab kevadeks ja suveks ründeoperatsioone

BNS
Copy
Ukraina meeleavaldaja New Yorgis.
Ukraina meeleavaldaja New Yorgis. Foto: Edna Leshowitz / ZUMA / SCANPIX

Moskva kavatseb kasutada mobiliseeritud venelasi kevadel ja suvel Ukrainas ründeoperatsioonideks, ütles nädalavahetusel Briti meediale Ukraina kaitseministeeriumi luure pressiesindaja.

Venemaa kavatseb kutsuda teenistusse 500 000 meest lisaks juba mobiliseeritud 300 000-le, mis on selge märk Putini kavatsusest sõda jätkata, vahendas kaitseministeeriumi luure peadirektoraadi pressiesindaja Vadõm Skibitskõit The Guardian. 

Luureteenistus usub, et Moskva uuendab oma vägesid lõunas ja idas uue «kahurilihaga», et jätkata neis sektorites kevadel ja suvel ründeoperatsioone.

«Uus mobilisatsioonilaine Venemaal võtab aega kuni kaks kuud. Palju sõltub nii Vene reservväelaste varustamisest kui ka Lääne sõjalisest toetusest Ukraina kaitsjatele,» lisas Skibitskõi.

«Kui Venemaa seekord kaotab, tabab Putinit krahh,» rõhutas Skibitskõi.

Tema sõnul võib oodata Vene relvajõudude pealetungi Donetski ja Harkivi oblastis «või isegi Zaporižžjas». Küll aga hakkavad Vene okupandid korraldama kaitset Hersonis ja Krimmis. «Täpselt nii palju inimesi on selliste ülesannete täitmiseks vaja,» selgitas luureametnik.

The Guardian märgib, et mobiliseeritute teine ​​laine kahekordistab Vene sõjaväe elavjõudu. Luure andmeil on Ukrainas juba praegu 280 000 Vene sõdurit.

Venemaa uue pealetungi ettevalmistamisest teatas juba 2022. aasta lõpus Ukraina relvajõudude ülem kindral Valerõi Zalužnõi. Tema sõnul ei saa välistada ka vaenlase uut katset Kiiev vallutada.

Praegu otsest ohtu pealinnale ei ole, kuid Ukraina sõjavägi on valmis erinevateks stsenaariumideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles