Peaminister: Rootsi ei saa täita mõningaid Türgi nõudeid NATO-ga liitumiseks (21)

Copy
Rootsi peaminister Ulf Kristersson.
Rootsi peaminister Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/EPA/Scanpix

Türgi, mis on kuid blokeerinud Rootsi ja Soome NATO liikmeks saamise taotlusi, on esitanud mõningaid nõudmisi, millega Rootsi ei saa nõustuda, ütles täna Rootsi peaminister.

«Türgi on kinnitanud, et oleme teinud seda, mida ütlesime end tegevat, kuid ütleb ühtlasi, et tahab asju, mida me ei saa, mida me ei taha talle anda,» lausus Ulf Kristersson Säleni julgeolekukonverentsil, millel osaleb ka NATO juht Jens Stoltenberg.

«Oleme veendunud, et Türgi teeb otsuse, me lihtsalt ei tea, millal,» ütles ta ja lisas, et see sõltub nii Türgi sisepoliitikast kui ka «Rootsi suutlikkusest oma tõsidust näidata».

Rootsi ja Soome loobusid aastakümneid kestnud sõjalisest neutraalsusest ja taotlesid ühinemist USA juhitava alliansiga reaktsioonina Venemaa sissetungile Ukrainasse.

Kuid Türgi on keeldunud nende taotlusi heaks kiitmast enne, kui need riigid astuvad teatud samme, ühinedes muu hulgas Türgi võitlusega keelatud kurdi rühmituste vastu.

Enamik Türgi nõudmisi on puudutanud Rootsit selle tugevamate sidemete tõttu kurdi diasporaaga.

Soome välisminister ütles, et riik ühineb NATO-ga samal ajal kui tema naaber.

«Soomel ei ole NATO-ga liitumisega nii kiiret, et me ei jõua ära oodata, kuni Rootsi saab rohelise tule,» ütles Pekka Haavisto pühapäeval ajakirjanikele samal julgeolekukonverentsil.

Detsembri lõpus kiitis Türgi Rootsit julgeolekumuredele reageerimise eest, kuid rõhutas, et Ankara täieliku toetuse võitmiseks Stockholmi seiskunud NATO liikmesustaotlusele on vaja teha rohkem.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles