Bosnia serblased autasustasid Putinit

Copy
Bosnia serblaste liider Milorad Dodik ja aumärki hoidev politseinik.
Bosnia serblaste liider Milorad Dodik ja aumärki hoidev politseinik. Foto: Radivoje Pavicic/AP/Scanpix

Bosnia serblaste separatistlik liider autasustas täna Venemaa presidenti Vladimir Putinit kõrgeima aumärgiga «isamaalise hoole ja armastuse» eest serblaste kontrolli all oleva Bosnia osa suhtes.

«Putin on arendanud ja tugevdanud koostööd ning poliitilisi ja sõbrasuhteid RS-i (Republika Srpska) ja Venemaa vahel,» ütles Bosnia serblaste president Milorad Dodik nende mitteametlikus pealinnas Banja Lukas toimunud tseremoonial.

Septembris Moskvas Putinit külastanud Dodik on hoolimata Venemaa sõjast Ukrainas säilitanud Vene presidendiga tihedad sidemed. Medal antakse Putinile üle nende kahe järgmisel kohtumisel.

Lääs on Moskvat sageli süüdistanud katses destabiliseerida Balkani riike oma volitatud esindajate kaudu Serbias ja Bosnias. Dodik on avalikult propageerinud serblaste kontrolli all oleva Bosnia osa eraldamist bosniakkide ja horvaatide föderatsioonist, et ühineda naaberriigi Serbiaga.

USA vahendatud rahuleping lõpetas 1995. aastal Bosnias sõja, milles hukkus vähemalt 100 000 inimest ja miljonid jäid kodutuks. Sõda jättis riigi kolme peamise etnilise rühma vahele sügava lõhe. Moskva on lahkhelisid ära kasutanud, toetades vaikimisi Dodiku separatistlikku poliitikat.

Dodik autasustas Putinit «Republika Srpska päeva» puhul, mille Bosnia põhiseaduskohus on tunnistanud ebaseaduslikuks. See tähistab päeva, mil Bosnia serblased kuulutasid 1992. aastal Bosniast lahkuminekut eesmärgiga eraldada selle Balkani riigi serblastega asustatud piirkonnad ja liita need Serbiaga.

Olukord Bosnias on pingestunud, sest serblased kavatsesid esmaspäeval pidada oma peamised pidustused Sarajevo ümbruses, mida nad sõja ajal kolm aastat piirasid. Bosnia pealinnas hukkus lakkamatus mürsu- ja snaipritules tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles