FOTOD ⟩ Brasiilia endise presidendi toetajad tungisid parlamendihoonesse (3)

Postimees
Copy

Brasiilia paremäärmusliku endise presidendi Jair Bolsonaro toetajad tungisid pühapäeval riigi kongressihoonesse ja ülemkohtusse ning piirasid ümber presidendipalee, vahendas BBC.

Intsident juhtus nädal aega pärast vasakpoolse veterani Luiz Inácio Lula da Silva presidendiks saamist.

Bolsonaro toetajad, kes keelduvad tunnistamast, et ta kaotas valimised, murdsid pealinnas Brasílias läbi politseibarjääride. Politsei kasutas pisargaasi, kuid ei suutnud meeleavaldajaid tõrjuda. Meeleavaldajad purustasid aknaid ja jõudsid Senati saali, kus nad hüppasid istmetele ja kasutasid pinke liumägedena.

Bolsonaro toetajad nõuavad sõjalist sekkumist ja Lula da Silva tagasiastumist, kes alistas oktoobris toimunud valimistel paremäärmusliku rivaali.

Kohaliku meedia kaadrid näitasid, kuidas massiline rahvahulk kõndis mööda kongressihoone juurde viivat kaldteed. Teised väljaanded näitasid Bolsonaro pooldajaid sisenemas ülemkohtusse ja presidendipaleesse. Kohale saabusid ka märulitõrjepolitsei ja Brasiilia relvajõud, vahendas CNN.

Sissetungi mõisteti hukka

Lula da Silva mõistis «fašistlike fanaatikute» sissetungi Brasiilia kongressi, ülemkohtusse ja presidendilossi hukka, teatas uudisteagentuur BNS. «Saame teada, kes need vandaalid on. Ja neid karistatakse seaduse täie jõuga,» ütles Lula riigi kaguosas asuvast Araraquara linnast, kus ta külastas tõsiste üleujutuste käes kannatavat piirkonda.

Ühtlasi mõistis sissetungi hukka Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel. 

Valge Maja riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan mõistis samuti rünnaku hukka ja kinnitas, et president Joe Biden jälgib olukorda suure tähelepanuga, vahendas BNS.

«USA mõistab hukka kõik katsed õõnestada demokraatiat Brasiilias. President Biden jälgib olukorda tähelepanelikult ja meie toetus Brasiilia demokraatlikele institutsioonidele on vankumatu,» toonitas Sullivan.

Paljud võrdlevad juhtunut 6. jaanuaril 2021 rünnakuga USA Kapitooliumile, mille korraldasid Bolsonaro liitlase Donald Trumpi toetajad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles