Läti parlamendihoone on poliitikutele eluohtlik

Postimees
Copy
Läti parlamendihoone, 20. jaanuaril 2021.
Läti parlamendihoone, 20. jaanuaril 2021. Foto: GINTS IVUSKANS/AFP/Scanpix

Läti riik plaanib kolida parlamendi ajutistesse ruumidesse, et taastada ohtlikku ehituslikku seisu jõudnud ajalooline parlamendihoone Riia südames Jēkaba tänaval. 

Lätis valmistatakse ette parlamendi Jēkaba tänava alguses asuva peahoone remonti, mistõttu käib kibekiire ehitus Smilšu tänaval, kuhu plaanitakse parlament ajutiselt üle kolida, teatas Läti Raadio eile.

Osa parlamendi tööruume on juba suletud, sest neid on ohtlik kasutada. Näiteks on kolitud ajutisele pinnale parlamendi õigusbüroo ja õiguskomisjon. Tühjaks on tehtud seimi aseesimehe kabinet, kust koliti esimesena välja kohtumistelt ja välisvisiitidelt saadud kingitustega esindusriiulid.

«Suur hoone on eluohtlik. Mõni kabinet on lukustatud, sest midagi võib kokku kukkuda. Samuti on probleeme ventilatsiooni ja valgustusega. Töökeskkonna seisukohast on see päris traagiline,» kirjeldas olukorda Roheliste ja Põllumeeste Liidu fraktsiooni liige Armands Krauze.

Esmalt renoveeritakse ajutine peatuskoht

Läti parlamendi hoone täielikuks renoveerimiseks tuleb kogu maja tühjaks teha ja selleks kolitakse rahvaesindajad endisesse riigivara talituse hoonesse Smilšu tänav 1.

Probleem on aga selles, et ka ajutisteks ruumideks valitud hoone on kehvas seisus, ja nii alustataksegi suvel kõigepealt selle uuendamist. See võimaldaks viia Läti esinduskogu sinna hiljemalt 2026. aasta suveks.

Ajutine hoone ei vasta praegu parlamenditööks vajalikele tingimustele, selgitas Läti kinnisvaraameti esindaja Jeļena Gavrilova ja lisas, et näiteks on puudu saal, kuhu mahuks korraga tööle sada parlamendiliiget.

«Ruumi laiendamiseks tuleb mõnes kohas seinu maha võtta. Lisamure on praod, mis tuleb korda teha. Hoone on alates 2019. aastast kasutamata ja kergetest kosmeetilistest töödest kindlasti ei piisa,» ütles Gavrilova.

Väljakutse poliitikutele ja ehitajatele

Seimihoone rekonstrueerimine on Läti iseseisvusaja üks ambitsioonikamaid ehitusprojekte, vahendas Läti rahvusringhääling LSM. Ehitusele kulub viis aastat ja sellega on plaan valmis saada 2028. aasta lõpuks. See on suur proovikivi nii poliitikutele kui ka ehitajatele.

Seimihoonet remonditi kapitaalselt 40 aastat tagasi, kuid kõiki ruume siis ei kohendatud. Läti ehitusjärelevalve on praegu keelanud mitmes tööruumis viibimise.

«Hoone seisukord on tõesti halb, kandeseintes on ohtlikke pragusid. Taastada ei tule mitte ainult kogu kanalisatsiooni- ja elektrivõrgustik, vaid ka olulised ehituskonstruktsioonid, säilitades samal ajal hoone ajaloolist ja kunstilist väärtust,» ütles riigi kinnisvara ekspert Gavrilova. Tema sõnul läheb hoone projekteerimiseks kaks ning ehitamiseks kolm aastat.

Hinnanguliselt võib endise riigivara talituse hoone ajutine kohandamine parlamendi vajadustele vastavaks maksta umbes 7 miljonit eurot, samas kui seimihoone enda remont maksab ligi 34 miljonit eurot. Mõlema maja renoveerimise hind tõuseb suure tõenäosusega siiski tublisti, sest kõik kalkulatsioonid on tehtud veel enne Covid-19 pandeemia aega, viitas LSM.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles